Euroopan investointirahasto sijoittaa 10 miljoonaa euroa suomalaiseen nopean työllistymisen kokeiluun, jossa maahanmuuttajia koulutetaan yritysten työvoimatarpeisiin yksityisellä pääomalla, kerrotaan työ- ja elinkeinoministeriöstä.
TEMin mukaan kokeilun rahoittajiksi on jo tullut myös muutamia suomalaisia sijoittajia, muun muassa S-ryhmä. Maahanmuuttajat saavat työpaikalla tapahtuvan työhön koulutuksen lisäksi kieli- kotoutumiskoulutuksen.
Sitran ja TEMin kokeilu kestää kolme vuotta, jonka aikana sen tuloksia seurataan ja mitataan. Tavoitteena on työllistää 2500 maahanmuuttajaa. Sijoittajat rahoittavat toiminnan ja kantavat taloudellisen riskin. Valtio maksaa vain todennetuista tuloksista.
– Jos maahanmuuttajat saadaan tällä koulutuksella nopeammin töihin, seuraa siitä heti verokertymää ja työmarkkinatuen säästöä. Se kymmenen miljoonaa on aika nopeasti otettu kiinni, jonka jälkeen alkaa juosta voittoa. Voitosta maksetaan sijoittajille tuotto ulos ja valtio pitää loput, kuvailee maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen työ- ja elinkeinoministeriöstä.
Yrityksille työvoimakoulutus ei maksa mitään. Koulutusta hallinnoi Epiqus, joka tekee palveluntuottajien kanssa sopimukset. Kokeiluun on ministeriön mukaan lähdössä esimerkiksi kaupan, rakennusalan, kiinteistöalan ja teollisuuden yrityksiä, muun muassa S-ryhmä, Fiskars ja Lassila & Tikanoja.
Uudenkaupungin autotehdas Valmet Automotive on jo mukana viime vuonna alkaneessa kokeilussa. Myös muun muassa Meyerin telakka on Hämäläisen mukaan kiinnostunut.
– Kokeilun tarkoitus on, että ohjataan työntekijöitä sinne, missä heitä tarvitaan ja räätälöidään koulutus yrityksen tarpeen mukaan.
Hämäläisen mukaan jokainen mukaan lähtevä työnantaja sitoutuu työehtosopimuksen mukaiseen palkkaan. Mukana on paljon toimialoja, myös korkeasti koulutettuja koodareita.
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta pitää hanketta lähtökohtaisesti hyvänä. Hän suhtautuu kuitenkin aina työllistämiskokeiluihin pienellä varauksella, koska vaarana on työehtojen ja palkkojen polkeminen ja muun työvoiman syrjäytyminen.
– Jos työehdot ovat kunnossa, niin ei siinä sitten mitään. Uusia malleja ja pohdintoja tarvitaan, Eloranta sanoo.
Vastaavaa rahoitusmallia aiotaan hyödyntää myös ensi syksynä alkavassa hankkeessa, jossa lisätään työttömien palvelujen tuloksellisuutta hyödyntämällä yksityistä rahoitusta ja tulosperustaisia hankintoja.
Hallitus päätti kokeilusta puoliväliriihessä.