Euroopan komissio aikoo tarkastella käännytyslakia huolella: "EU ei hyväksy minkäänlaisia yrityksiä välineellistää siirtolaisia"

Lakia tarkastellessa otetaan huomioon tilanne Suomen itärajalla.

Euroopan komissio aikoo perehtyä huolellisesti eduskunnan perjantaina hyväksymään niin kutsuttuun käännytyslakiin, sanoi komission tiedottaja Christian Wigand maanantaina tiedotustilaisuudessa Brysselissä paikalla oleville toimittajille.

– EU ei hyväksy minkäänlaisia yrityksiä välineellistää siirtolaisia, Wigand sanoi.

Hänen mukaansa komissio tukee tässä suhteessa jäsenmaita. 

Wigand kertoi, että Suomessa on tällä hetkellä parisenkymmentä Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexin rajavartijaa sekä välineistöä, kuten kulkuneuvoja.

Komission tiedottaja Eric Mamerin mukaan kansallisten lakien on oltava yhteensopivia EU-lainsäädännön kanssa. Lakia tarkastellessa otetaan huomioon tilanne Suomen itärajalla.

– Tämä ei ole aivan tavanomainen tilanne. Jäsenmailla on velvollisuus suojella rajojaan, Mamer sanoi.

Mamerilta kysyttiin myös pääministeri Petteri Orpon (kok.) näkemyksestä, jonka mukaan komissio olisi osoittanut ymmärrystä lakia kohtaan jo etukäteen. 

Mamer sanoi, että komissio ei voi hyväksyä lakia edeltäkäsin. Hän kuitenkin toi esille komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin huhtikuisen vierailun Suomen itärajalle.

– Von der Leyenin mukaan yritykset välineellistää siirtolaisia ovat häpeällisiä, Mamer sanoi.

Tietoa siitä, kuinka kauan lain läpikäynti komissiolta kestää, ei Mamer pystynyt antamaan.

Asiasta uutisoi aiemmin Kauppalehti.

Lue myös:

    Uusimmat