Ursula von der Leyenilta tukea Suomelle: "Päätämme kuka tulee Euroopan unioniin, eivät ihmissalakuljettajat"

Euroopan komission puheenjohtaja ilmaisi tukensa Suomelle puhuessaan Euroopan parlamentille.

Strasbourgissa pidettävässä täysistunnossa Ursula von der Leyen nosti esiin, miten maahanmuuttopaine EU:n ulkorajoilla on kasvanut viimeisen puolen vuoden aikana. Tässä viimeisimpänä esimerkkinä hän pitää Suomen itärajan tapahtumia.

– Tämä on edesvastuuton hybridihyökkäys, jota orkestroi Venäjä, von der Leyen sanoi.

– Se on jälleen uusi osoitus siitä, että maahanmuutto on haaste koko Euroopalle ja tarvitsee eurooppalaisen vastauksen ja ratkaisun.

Von der Leyenin mukaan EU on hänen komissionsa mandaatin aikana tehnyt useita toimia maahanmuuttopaineeseen vastaamiseksi, muun muassa ulkorajoja vahvistamalla. 

– Nyt tuemme Suomea Frontexin läsnäololla sen rajoilla.

Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontex on lähettänyt Suomen pyynnöstä 50 työntekijäänsä avustamaan Suomen rajavartiolaitosta. He auttavat muun muassa itärajan maastovalvonnassa.

Von der Leyen: Kansainvälistä järjestäytynyttä rikollisuutta, johon vastattava kansainvälisesti

Venäjän tiedetään ohjanneen kolmansista maista tulevia ihmisiä Suomen rajalle yhteistyössä ihmissalakuljettajien kanssa. Suuri osa Suomeen tulleista on hakenut turvapaikkaa.

Von der Leyenin mukaan ihmissalakuljetus on kansainvälistä järjestäytynyttä rikollisuutta, johon on myös vastattava kansainvälisesti.

– Meillä on velvollisuus kansainvälisen yhteisön jäseninä tukea niitä, joilla on oikeus suojeluun, ja velvollisuus pelastaa henkiä. Olemme täyttäneet tämän velvollisuutemme ennen, teemme niin tänään ja tulevaisuudessakin.

– Mutta me päätämme, kuka tulee Euroopan unioniin ja millä ehdoin – eivät ihmissalakuljettajat, von der Leyen jatkoi kirvoittaen täysistuntosalista aplodit.

Von der Leyen kertoi komission hiljattain tehneen esityksen ihmissalakuljetuksen vastaisen EU-lainsäädännön päivittämisestä. Edellinen lainsäädäntö on hänen mukaansa noin 20 vuotta vanha.

Komission puheenjohtaja toivoi, että Euroopan parlamentti ja jäsenmaista koostuva EU:n neuvosto käsittelisivät ehdotuksen nopeasti.

Lue myös:

    Uusimmat