Orpo kertoo MTV:n Uutisextrassa, että raja-asemien avaaminen edellyttäisi vähintään tiedustelutietoa siitä, ettei Venäjä käyttäisi siirtolaisia välineellistettyyn maahanmuuttoon.
– Olisi oltava varma tieto siitä, ettei Venäjä ohjaa rajalle ihmisiä, joiden paperit eivät ole kunnossa. En halua rajalle samanlaista kaaosta, joka siellä oli alkuvuonna. Rajan avaaminen olisi molempien etu, mutta nyt sille ei ole edellytyksiä, Orpo toteaa.
Viranomaiset ovat arvioineet, että Venäjä voisi nopeasti masinoida Suomen itärajalle satoja tai jopa tuhansia siirtolaisia.
Tämä arvio ei ole kesän aikana muuttunut.
– Turvallisuusviranomaisten näkemysten mukaan mikään ei ole muuttunut, raja-asemia ei voi avata. Katsotaan kuitenkin eteenpäin. Toivotaan, että tilanne paranisi turvallisuusympäristössä ja saataisiin Ukrainaan rauha Ukrainan ehdoilla. Tämä on niin monesta asiasta kiinni, mitä tapahtuu, Orpo pohtii.
Käännytyslaki "takataskussa"
Eduskunta hyväksyi suurella enemmistöllä kesällä niin kutsutun käännytyslain, joka mahdollistaa poikkeusoloissa siirtolaisten käännyttämisen rajalta siten, ettei turvapaikkahakemuksia oteta vastaan.
Lakihanketta arvosteltiin siitä, että sen nähtiin olevan ristiriidassa kansainvälisten ihmisoikeussopimusten kanssa.
Orpo korostaa, että asiantuntijoilla on ollut myös muunlaisia näkemyksiä. Esimerkiksi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen suomalaistuomari Pauliine Koskelo totesi aiemmin kesällä HS:lle, ettei käännytyslaki horjuta oikeusvaltiota. Orpo ilahtui Koskelon näkemyksestä.
– Olen ilahtunut siitä, että Pauliine Koskelo kommentoi, että tämä oli perusteltu laki. Euroopan tasolla on ymmärrettävä lainsäädännön tasolla, että tilanne on muuttunut. Venäjä ja Valko-Venäjä käyttävät ihmisoikeussopimuksia nyt meitä vastaan. Siksi meillä on oikeus puolustaa itseämme, Orpo sanoo.
– Teimme poikkeuslain takataskuun, jotta jos Venäjä käyttää siirtolaisia hybridivaikuttamisessa, voimme suojata oikeusvaltiotamme, pääministeri toteaa.
Käännytyslain olemassaolo ei Orpon mukaan riitä siihen, että raja-asemat avattaisiin.