Euroopan lääkeviraston (EMA) odotetaan tänään antavan päätöksen, jossa se puoltaa yhdysvaltalaisen lääkeyhtiön Modernan koronarokotteen käyttöä.
Päätöstä odotettiin jo maanantaina, mutta silloin sitä ei vielä tullut.
Jos Modernan rokote saa EMAlta käyttöluvan, Euroopan komission pitää vielä antaa sille myyntilupa.
Lue myös: THL: Koronarokotteen saaminen kaikille aikuisille voi kestää vuoden, lapsille sopivaa rokotetta ei vielä ole – rokotevaje ei johdu EU:sta
Ensimmäisen myyntiluvan EU:n alueella sai joulun alla yhdysvaltalaisen Pfizerin ja saksalaisen Biontechin kehittämä koronarokote. Suomessa rokotukset alkoivat 27. joulukuuta.
Modernan rokote helpompi säilyttää
Pfizerin ja Biontechin rokote vaatii varastoissa 70 miinusasteen lämpötilan. Koska tämä on paljon alhaisempi lämpötila kuin tavallisissa pakastimissa, Pfizerin ja Biontechin on ollut pakko kehittää erityisiä säilytysastioita rokotteiden kuljettamista varten.
Lue myös: MTV selvitti koronarokotusten aikataulun sairaanhoitopiireiltä – näin lääkärit vastasivat rokotustahdista: "Ei voida rokottaa enempää kuin rokotetta saadaan"
Modernan rokote voidaan sen sijaan varastoida 20 miinusasteessa.
Yhdysvalloissa elintarvike- ja lääkevirasto FDA hyväksyi sen hätätilakäyttöön joulua edeltävällä viikolla.
AstraZenecan rokotteen käyttöönotto EU:ssa venyy yli tammikuun?
Britannia puolestaan aloitti maanantaina ensimmäisenä maana maailmassa koronarokotukset ruotsalais-brittiläisen lääkeyhtiön AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämällä rokotteella.
Tämä rokote säilyy jääkaappilämpötilassa. Se on myös paljon halvempi kuin kilpailevat rokotteet.
Lue myös: WHO: Toista koronarokotepiikkiä voidaan siirtää eteenpäin
Viime viikolla EMAn apulaisjohtaja Noel Wathion kertoi belgialaiselle sanomalehdelle Het Nieuwsbladille olevan epätodennäköistä, että AstraZeneca ja Oxfordin yliopiston koronarokote saataisiin EU:ssa käyttöön tammikuun aikana.
Katso alla oleva video: MTV listasi taudit, joita rokotteilla on aiemmin Suomessa nujerrettu.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.