Euroopan linnusto mullistunut 30 vuodessa, Helsingissä visertää joulukuussakin: Petolinnut elpyneet, mutta joka neljäs lintulaji vähenee huolestuttavasti

1:40imgEuroopan linnusto mullistunut 30 vuodessa – Helsingissä riittää kuhinaa vielä joulukuussa.
Julkaistu 03.12.2020 17:00
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Euroopan linnusto on muuttunut huomattavasti 30 vuodessa. Kolmannes lajeista on laajentanut leviämisaluettaan ja neljäsosa lajeista on taantunut. Sellaiset lajit ovat menestyneet hyvin, joiden suojeluun on panostettu kansainvälisesti. Tiedot selviävät tänään julkaistusta Euroopan lintuatlaksesta.

Poikkeuksellisen lämpimien säiden takia Helsingin Töölönlahdella on nyt huomattavasti enemmän lintuja kuin yleensä joulukuussa. Ilmastonmuutoksen takia Euroopan lintulajit siirtyvät noin kilometrin vuodessa kohti pohjoista. 

– Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat ehkä täällä pohjolassa voimakkaampia kuin muualla Euroopassa. Suomeen on levittäytynyt uusia lajeja ja monet alunperin Etelä-Suomessa esiintyneet lajit ovat levittäytyneet laajemmalle. Vastaavasti pohjoiset lajit ovat hätää kärsimässä ja vetäytyvät yhä kohti pohjoista, selittää Luonnontieteellisen keskusmuseon (Luomus) intendentti Aleksi Lehikoinen.

AvosettiAvosetti kuuluu menestyneiden lintulajien joukkoon. Se on laajentanut levinneisyysaluettaan Euroopassa. Kuva: Petri VainioPetri Vainio

Kosteikkojen lajit ja monet petolinnut menestyvät

Euroopassa pesii lähes 600 lintulajia. Niistä kolmasosa on laajentanut levinneisyysaluettaan viimeisten 30 vuoden aikana. Menestyjiin kuuluvat esimerkiksi avosetti ja kaulushaikara.

– Monet lajit, joiden suojeluun on panostettu - usein suurikokoisia, karismaattisia lajeja, monet kosteikkojen lajeja - niin tällaiset lajit ovat runsastuneet ja laajentaneet levinneisyyttään, sanoo Lehikoinen. 

Yksi menestyjistä on merikotka, jonka tilanne on huomattavasti parantunut viime vuosina.

PeltosirkkuPeltosirkun levinneisyysalue on pienentynyt koko Euroopassa. Suomessa laji on jo äärimmäisen uhanalainen. Kuva: Aleksi LehikoinenAleksi Lehikoinen

Maatalousympäristön lajit hätää kärsimässä

Huonompi uutinen on se, että joka neljäs lintulaji vähenee huolestuttavasti Euroopassa. Häviäjiin kuuluvat esimerkiksi isotrappi ja sininärhi. Myös peltosirkulla menee huonosti - Suomessa se on jo äärimmäisen uhanalainen.

– Monet ovat häviäjistä ovat maatalousympäristön lajeja. Euroopan laajuisesti näiden lajien kannat ovat vähentyneet ja levinneisyysalueet supistuneet johtuen maatalouden tehostumisesta ympäri Eurooppaa, huomauttaa Lehikoinen.

Linnut, SininärhiSininärhi kuuluu häviäjiin. Sen levinneisyysalue on pienentynyt. Kuva: Matias SödersvedMatias Södersved

Euroopan linnuston muutokset paljastavan lintuatlaksen kokoaminen oli jättimäinen urakka. Se kesti yli kymmenen vuotta ja siihen osallistui 120 000 lintuharrastajaa eri puolilta Eurooppaa. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa