EU-maiden johto kokoontuu huomenna sunnuntaina keskustelemaan sopimusluonnoksesta Britannian EU-eron varalle. Kokoukseen osallistuu myös Britannian pääministeri Theresa May. Sopimuksen hyväksymistä Brysselissä pidetään todennäköisenä, mutta seuraavat askelet Lontoossa ovat hämärän peitossa.
Sopimusluonnos on 26-sivuinen, eli se on paisunut alkuperäisestä seitsemän sivun luonnoksesta moninkertaiseksi. Tästä huolimatta – tai ehkä juuri siksi – teksti on monin paikoin todella ympäripyöreä ja epämääräinen.
Brittiparlamentin oppositiojohtaja Jeremy Corbyn nimitti sitä torstaina "jonninjoutavaksi löpinäksi".
– Tämä tyhjänpäiväinen dokumentti olisi voitu kirjoittaa kaksi vuotta sitten. Se on täynnä ilmauksia kuten "osapuolet tulevat tarkastelemaan" tai "osapuolet tulevat selvittämään".
– Mitä ihmettä hallitus on oikein puuhannut kuluneet kaksi vuotta? He ovat saaneet kyhättyä suunnilleen yhden sivun tekstiä kuukaudessa, Corbyn huusi parlamenttipuheenvuorossaan ja sai parlamentin räjähtämään nauruun.
Briteillä ei ole juuri syytä riemuun
EU saa todennäköisesti sopimuksesta jonkinlaisen sovun aikaan. Kipukohtia ovat mm. Espanjan vaatimukset Gibraltarista sekä kalastusmaiden huoli kalavesien kirjaamisesta.
Näihin kuitenkin uskotaan löytyvän jonkinlainen ratkaisu.
Epävarmuutta on lietsonut lähinnä Espanja, joka vaatii Gibraltarin erilliskysymyksen mainistemista sopimuksessa.
Kyse on pohjimmiltaan Espanjan sisäpolitiikasta, mutta sellaiset ovat ennenkin heiluttaneet EU:n suuria linjoja yllättävästi.
Toinen erikoisuus liittyy siihen, että pääministeri Theresa May on ilmoittanut tulevansa Brysseliin päivää ennen huippukokousta tapaamaan komission puheenjohtajaa Jean-Claude Junckeria.
Muun muassa Politico-lehti kysyy, miksi Maylle on ilmestynyt edelliselle päivälle asiaa koskeva uusi kokous Brysselissä, jos asiat on sovittu ja vain Eurooppa-neuvoston puumerkkiä vailla?
Erosopimuksen suurimmat sudenkuopat eivät kuitenkaan lymyä Brysselissä vaan Lontoossa.
Avainkysymys on se, hyväksytäänkö sopimusluonnos Britannian alahuoneessa. Jos luonnos ei mene läpi parlamentissa, Mayn oma asema voi olla vaakalaudalla. Samalla Britannialle tulee iso riski erota EU:sta ilman minkäänlaista sopimusta.
EU-maissa – myös Suomessa – on jo jouduttu varautumaan tähänkin kauhuskenaarioon. Kyseessä ovat silloin hyvin konkreettiset asiat: Britanniaan saatettaisiin tarvita viisumi.
Tavaroiden ja palveluiden kauppa Britannian rajan yli hyytyisi ilman ajan tasalla olevia sopimuksia. Lontooseen kasautunut kansainvälinen finanssiala joutuisi ennennäkemättömän epäselvään asemaan.
Moniin näistä asioista voidaan varautua ennakkoon erillissopimuksilla, mutta osa ongelmista olisi yksinkertaisesti liian ennustamattomia.
Täydellinen takaraja kesäkuussa 2022
Yksi iso kysymys on siirtymäaika. Alustava siirtymäaika jatkuisi vuoden 2020 loppuun asti, mutta sopimusluonnoksessa siirtymäkaudelle ehdotetaan mahdollisia 1–2 vuoden jatkoaikoja.
Pääministeri May on sanonut, että hän haluaa minkä hyvänsä jatkoajan päättyvän ennen Britannian seuraavia parlamenttivaaleja.
Ne pidetään näillä näkymin kesäkuussa 2022. Siihen mennessä Britannian pitäisi olla siis täydellisesti eronnut EU:sta.