Kun Britannian EU-erosopimuksen kohtalonhetket lähenevät uhkaavasti, niin Brysselissä kuin Lontoossakin useimmat lähteet pitävät brittien lähtöä ilman sopimusta tai sen kanssa yhtä mahdollisena.
Hyvin asiasta perillä olevien lähteiden mukaan saattaa kuitenkin syntyä "55 prosentin todennäköisyydellä" sopimus, joka olisi vähemmän kunnianhimoinen kuin se, mitä on tähän asti haviteltu, kirjoittaa MTV Uutisten kolumnisti Helena Petäistö.
Yhdeksäs neuvottelukierros päättyi kuluneella viikolla laihoin tuloksin, kun ottaa huomioon, että sopimuksen pitäisi olla valmis lokakuun lopussa. Britannian taholta on välillä annettu julkisuuteen hieman aiempaa pehmeämpiä lausuntoja, mutta torstaina EU-komissio pani liikkeelle oikeustoimet Britannian lakiesitystä vastaan, sillä sen katsottiin rikkovan viime vuonna yhdessä allekirjoitettua sopimusta.
Tiettävästi kumpikin osapuoli, myös Britannian pääministeri Boris Johnson, yhä haluaa sopimuksen, mutta brittilähteiden mukaan ei kuitenkaan "hinnalla millä hyvänsä".
Johnson itse seuraa neuvottelujen kulkua tarkasti – aivan samoin kuin Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron.
55 prosenttia
Johnsonin asettama brittien nykyinen pääneuvottelija David Frost kuuluu olevan todella kova luu, mutta brittien mielestä EU:n pääneuvottelija Michel Barnier vasta pottumainen onkin.
Aiempaan, pääministeri Theresa Mayn asettamaan neuvottelutiimiin kuuluneen virkamiehen mielestä Barnier kieltäytyy näkemästä tosiasioita, provosoi ja pyrkii vastakkainasetteluun. Briteille Barnier on siis suuri syntipukki, ei vain tabloid-lehtien otsikoissa vaan myös neuvottelijoiden mielestä.
Siitä huolimatta tämä sama brittivirkamies, jolta pääsin kysymään, mikä on hänen veikkauksensa siitä, miten tässä lopulta käy, arveli, että mahdollisuudet ovat 55-prosenttisesti sopimuksen syntymisen puolella. Ranskalaiskomissaari ja Barnier’n vanha puoluetoveri Thierry Breton puolestaan veikkasi hieman aiemmin mahdollisuuksien olevan 50-50.
Miten sopuun sitten oikein päästään, kun neuvottelijat yhä vain syyttävät toisiaan? Ainoastaan niin, että koko neuvottelut ajautuvat kriisiin, ja Merkel ja Macron tarttuvat yhdessä tilanteeseen.
Britit haluavat vapautta
Brittien syväkurkku myöntää, että on selvää, että EU haluaa rajoittaa Britannian mahdollisuuksia hyötyä yhteismarkkinoista, kun tämä kerran haluaa vapautua yhteismarkkinoilla olijoiden sitoumuksista.
Britannia puolestaan haluaa olla täysin vapaa Brysselin valvonnasta ja pitää kalastusvetensä itsellään samoin kuin estää Lontoon Cityyn kohdistuvan ulkopuolisen määräysvallan.
– Ymmärrän, että EU:ssa ollaan turhautuneita, mutta niin ollaan Britanniassakin, jossa vaaditaan enemmän joustavuutta valtionapukysymyksissä ja ylipäätään tasa-arvoisempia pelisääntöjä.
Brittivirkamiehen mielestä Barnier’n vetämät neuvottelut menevät aivan liikaa yksityiskohtiin. Siinä ei ole hänestä järkeä, sillä yleensä vapaakauppaneuvotteluihin menee pakostakin aikaa vuosikausia, niitä valmistellaan ensin pienemmissä kokoonpanoissa ja istutaan pöytään vasta sitten, kun edellytykset varsinaisille neuvotteluille ovat olemassa.
Britannian lähtöpäivän tiukat aikarajat ovat kuitenkin tehneet tällaisen normaalikäytännön mahdottomaksi. Kaiken lisäksi koronapandemia on tehnyt tulevaisuudesta kaikin tavoin epävarman, mikä sekin tekee hänen mukaansa entistä mahdottomammaksi sopia mistään yksityiskohtaisesti.
Pohjois-Irlannin asia hiertää
Brittejä tuntuu selvästi pännivän myös se, että EU esiintyy suurena Pohjois-Irlannin rauhansopimuksen asianajajana.
Kanaalin toisella puolella ollaan nimittäin sitä mieltä, ettei EU:ssa ymmärretä saaren monimutkaista todellisuutta ja päinvastoin, Britannia jos mikä haluaa varmistaa rauhan Irlannin saarella.
Näin kaukana siis ovat yhä näkökohdat Kanaalin kahden puolen.
Kuitenkin Boris Johnson haluaa päästä esiintymään voittajana, eikä EU:ssa kukaan halua sopimuksetonta brexitiä. Ainoa mahdollisuus on siis solmia sisällöltään laiha sopimus, joka sisältää sovun suuret linjat ja periaatteet. Yksityiskohdista neuvotellaan myöhemmin.
Tekstiä muokattu 4.10. kello 15.09: Ingressin muotoilua muutettu. Muokattu myös sanamuotoja alaotsikon "55 prosenttia" alla kohdassa, jossa puhutaan 55-prosenttisesta todennäköisyydestä sopimuksen syntymisen puolesta. Aiemmin tekstissä puhuttiin 55-50-todennäköisyydestä. Kyse oli kirjoitusvirheestä.
Tekstiä muokattu 4.10. kello 22.10: Brexit-neuvottelijan nimi vaihdettu Michael Govesta nykyiseen neuvottelijaan, joka on David Frost.
Korjattu 10.10. klo 15.34 otsikkoa muotoon "Helena Petäistön kolumni: Syntyykö Britannian kanssa sopimus vai ei?" Aiemmin otsikossa puhuttiin brexit-sopimuksesta.