Eurooppalaiset voivat tehdä historiallisen virheen lisätessään siteitään Kiinaan – Puolan pääministeri: "Tarkoittaa omaan polveemme ampumista"

0:31img
Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä: Yhdysvaltain ja Kiinan välillä on kylmä sota.
Julkaistu 13.04.2023 19:16

MTV UUTISET –  STT

Eurooppalaiset voivat tehdä historiallisen virheen pyrkiessään lisäämään siteitään Kiinaan, sanoo Puolan pääministeri.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Mateusz Morawiecki viittaa Yhdysvaltain-vierailulla esittämillään kommenteilla selvästi Ranskan presidenttiin Emmanuel Macroniin, joka vieraili tuoreeltaan Kiinassa.

Morawieckin mukaan eurooppalaiset siirtävät lyhytnäköisesti katsettaan Kiinan puoleen voidakseen myydä enemmän EU:n tuotteita. Tällä on kuitenkin pääministerin mukaan valtava geopoliittinen hinta, kun Eurooppa tulee aiempaa riippuvaisemmaksi Kiinasta.

Samalla Morawiecki yhdistää Kiinan liehittelyn Taiwanin kautta Ukrainan tilanteeseen.

Lue myös: Kiina sulkee Taiwanin pohjoispuolen ilmatilan viikonloppuna – "He näyttävät valmistautuvan sotaan Taiwania vastaan"

– Et voi suojella Ukrainaa tänään ja huomenna sanomalla, että Taiwan ei ole sinun asiasi, Morawiecki sanoi Atlantic Council -ajatushautomossa mukaillen Macronia tätä kuitenkaan nimeämättä.

Jos Venäjä onnistuisi valloittamaan Ukrainan, Kiina voisi Morawieckin mukaan hyökätä Taiwaniin heti tämän perään.

Taiwanin saari elää jatkuvan hyökkäysuhan alla. Kiina pitää demokraattisesti hallittua saarta omana kapinallisena maakuntanaan, jonka se on valmis palauttamaan itselleen tarvittaessa sotilasvoimin.

Kiina järjesti Taiwania ympäröivillä vesillä jälleen laajat sotaharjoitukset, jotka päättyivät maanantaina.

Morawiecki pelkää EU:n ampuvan itseään polveen

Ranskan Macronin mukaan Euroopan tulisi olla vähemmän riippuvainen Yhdysvalloista ja välttää ajautumasta Kiinan ja Yhdysvaltojen väliin Taiwanin kriisissä. Macron piti kiinni kiistellyistä näkemyksistään myös keskiviikkona Amsterdamin-vierailullaan. Tuolloin hän sanoi, ettei Yhdysvaltain liittolaisuus tarkoita suurvallan vasallina olemista.

Macronin mukaan EU:n suurena riskinä on ajautuminen mukaan sellaisin kriiseihin, jotka eivät ole sen omia. Tämän seurauksena Eurooppa Macronin mukaan estyy rakentamasta omaa strategista autonomiaansa. Strateginen autonomia on Macronin usein käyttämä termi, jolla tarkoitetaan EU:n kykyä tehdä päätöksiä ja viedä ne läpi tarvittaessa myös yksin.

– Euroopan autonomia kuulostaa hienolta, eikö? Mutta se tarkoittaa Euroopan painopisteen siirtämistä Kiinaan ja siteiden katkaisemista Yhdysvaltoihin, Morawiecki kommentoi Macronin ajatuksia.

– En oikein ymmärrä strategisen autonomian käsitettä, jos se tosiasiallisesti tarkoittaa omaan polveemme ampumista, hän lisäsi.

Lue myös: Kiina aloittaa kolmipäiväiset sotaharjoitukset Taiwanin lähistöllä

Morawieckin mukaan osa eurooppalaisista maista yrittää tehdä nyt samat dramaattiset riippuvuuteen liittyvät virheet, jotka tehtiin Venäjän kanssa.

Macronin viikonloppuinen haastattelu sai kiitosta Kiinassa.

Saksalaisministerin mukaan vasallikommentit ovat valitettavia

Macronin lisäksi Kiinassa on vastikään vieraillut myös EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, joka oli Macronin mukana osan vierailua.

Paraikaa Kiinassa on visiitillä puolestaan Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock. Hän sanoi torstaina Euroopan olevan yhtenäinen politiikassaan Kiinaa kohtaan.

– Jos meillä on yhteiset sisämarkkinat, meillä ei voi olla erilaisia näkemyksiä EU:n suurimmasta kauppakumppanista, Baerbock sanoi toimittajille Tianjinissa.

Lue myös: Risto E. J. Penttilä: "Jonkinlainen" sotilaallinen yhteenotto Yhdysvaltain ja Kiinan välillä on todennäköinen

Baerbockilta kysyttiin myös Macronin kommenteista. Saksalaisministerin mukaan se, että Macron oli vieraillut Kiinassa von der Leyenin kanssa, oli erittäin tärkeä merkki.

– Kaikista niistä eroista huolimatta, joita meillä on Euroopan unionissa -  emme ole vain lähellä toisiamme etujamme ja arvojamme koskevissa keskeisissä kysymyksissä, vaan noudatamme (myös) yhteisiä strategisia lähestymistapoja, hän sanoi.

Vierailunsa alla ulkoministeri Baerbock sanoi, että hän haluaa löytää oikean tasapainon Kiinan kanssa. Hän kuvaili Kiinan haluavan yhä enemmän muokata maailmanjärjestystä omien suunnitelmiensa mukaan.

Saksan puolustusministeri Boris Pistorius oli aiemmin torstaina esittänyt Baerbockia ankarampia näkemyksiä ja kutsunut Macronin puheita valitettaviksi. Länsi-Afrikan Malissa vierailulla olleen Pistoriuksen mukaan Euroopalla ei ole ollut ikinä vaaraa olla Yhdysvaltain vasalli tai muodostua sellaiseksi.

Tuoreimmat aiheesta

Puola