Presidentti Stubb ei pidä pohjoiskorealaisten joukkojen mahdollista liittymistä Venäjän rinnalle askeleena kohti suursotaa.
Presidentti Alexander Stubb ei pidä pohjoiskorealaisten joukkojen mahdollista liittymistä Venäjän rinnalle askeleena kohti suursotaa.
– Jos pohjoiskorealaisia joukkoja nähdään osana Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan, en lähtisi ylitulkitsemaan sen merkitystä enkä kutsuisi sitä askeleeksi kohti suursotaa tai maailmansotaa, sanoi Stubb tiedotustilaisuudessaan Saksassa tiistaina.
Stubbin mukaan kyseessä olisi lähinnä esimerkki Venäjän heikkoudesta.
Stubbin mukaan on jäänyt vähemmälle huomiolle, mitä Kiina ajattelee Pohjois-Korean mahdollisesta roolista sodassa. Stubb ja hänen puolisonsa Suzanne Innes-Stubb tekevät ensi viikolla valtiovierailun Kiinaan, ja Stubb tapaa Kiinan presidentin Xi Jinpingin.
– Aion kyllä varmasti Kiinan presidentiltä kysyä, mikä on Kiinan suhtautuminen siihen, että Venäjä käyttää pohjoiskorealaisia joukkoja tässä sodassa.
Stubb kuitenkin lisäsi, että ensin pitää todentaa, onko näin todella käynyt.
Etelä-Korean tiedustelupalvelun mukaan Pohjois-Korea on jo lähettänyt Venäjälle noin 1 500 erikoisjoukkojen sotilasta, joiden olisi myöhemmin tarkoitus siirtyä rintamalle.
Tiistai oli Stubbin kaksipäiväisen Saksan-vierailun viimeinen päivä.
Ei Tauruksia Ukrainalle
Stubb tapasi tiistaina Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin. Stubb kertoi puhuneensa tämän kanssa myös valtiovierailustaan Kiinaan.
– On hyvin tärkeää, että on koordinoidut eurooppalaiset kannat näillä valtiovierailuilla.
Stubb kertoi puhuneensa Scholzin kanssa myös Ukrainan tukemisesta.
– Kyllähän se tällä hetkellä kilpistyy pitkälti siihen, että millaisia aseita ja millaisella aikataululla pystytään Ukrainaan toimittamaan.
Ukraina haluaisi Saksalta Taurus-ohjuksia. Niiden avulla voitaisiin hyökätä syvemmälle Venäjän selustaan. Stubb ei näe, että Tauruksia oltaisiin lähitulevaisuudessa toimittamassa Ukrainalle.
– Saksallahan on perinteisesti ollut vähän ehkä varovaisempi linja kuin minkä olemme nähneet Pohjoismaista tai Baltian maista.
Stubb muistutti kuitenkin, että määrällisesti Saksa on suurin sotilasavun antaja Ukrainalle Yhdysvaltojen jälkeen.
Stubb tapasi myös Saksan entisen liittokanslerin Angela Merkelin. Euroopan voimanaisen Merkelin poliittista perintöä pidetään nykyään ristiriitaisena, sillä hän piti Saksan ulkopolitiikan pitkän linjan mukaisesti yllä hyvää suhdetta Vladimir Putinin johtamaan Venäjään ennen kuin Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyssodan Ukrainaan.
– Hänen (Merkel) ydinajatteluunsa kuuluu edelleen se, että ulko- ja turvallisuuspolitiikka ei ole koskaan mustavalkoista, vaan siinä on aina harmaan sävyjä, totesi Stubb tiedotustilaisuudessa.
Katso presidentti Stubbin koko tiedotustilaisuus jutun alusta.
22.10.2024 kello 21.15: Juttua päivitetty kauttaaltaan