Kiinan sisäpiiriläiseltä täyslaidallinen Yhdysvalloille Münchenin turvallisuuskokouksen päälavalla – maailman johtajien silmien alla

Kiinan hallinnon sisäpiiriin kuuluva Wang Yi varoittaa maailmaa ajautumasta kylmän sodan kaltaiseen nollasummapeliin ja blokkiutumiseen, mutta hän päätyi puheensa päätteeksi antamaan täyslaidallisen Yhdysvalloille.

Tämä tapahtui Münchenin perinteisen turvallisuuskonferenssin päälavalla useiden maailman keskeisten poliittisten johtajien ja turvallisuuseliitin silmien alla.

Wang siirtyi vuodenvaihteessa pois Kiinan ulkoministerin tehtävästä, jota hän hoiti noin yhdeksän vuoden ajan. Nyt hän on johtajana Kiinan kommunistisen puolueen keskuskomitean ulkosuhteita valvovassa toimikunnassa ja on käytännössä Kiinan korkea-arvoisin diplomaatti.

Wangin retoriikka Yhdysvaltoja kohtaan koveni siinä vaiheessa, kun häneltä kysyttiin niin sanotusta palloskandaalista Yhdysvalloissa. Yhdysvallat ampui taivaalta F-22-hävittäjällä vakoilupalloksi kutsumansa esineen alkukuusta, minkä jälkeen Pohjois-Amerikassa on ammuttu alas kolme muutakin lentävää esinettä.

Kiina puolestaan on sanonut, että Yhdysvallat ampui alas eksyneen sääpallon.

Wangin mukaan Kiina pyysi Yhdysvaltoja hoitamaan tilanteen rauhallisesti ja ammattimaisesti sekä Kiinan kanssa keskustellen. Tästä huolimatta Yhdysvallat käytti hävittäjiään ja ampui pallon alas, hän sanoi.

– Tämä on absurdia ja hysteeristä. Tämä on sataprosenttista voimankäyttöä.

Perään hän vielä totesi, että Yhdysvaltojen toimet eivät saa Yhdysvaltoja näyttämään vahvalta, päinvastoin. Hän ilmaisi pitävänsä toimia järjettömänä ja kehotti olemaan siirtämättä tuollaisilla toimilla huomioita pois Yhdysvaltojen kotimaisista asioista.

Tämä kaikki tapahtui sen jälkeen, kun haastattelijana toiminut entinen diplomaatti ja konferenssin puheenjohtaja Wolfgang Ischinger kysyi Wangilta tämän aikeista käyttää Münchenin turvallisuuskonferenssin tarjoamaa tilaisuutta siihen, että Washingtonin ja Pekingin välille syntyisi nykyistä normaalimpi keskusteluyhteys.

Jyrkkä viesti Taiwanista

Wangin puheen alkupuoli oli puhetta rauhasta omanlaisellaan kierteellä. Hän puhui voimapolitiikan riskeistä, kansainvälisestä avoimuudesta, dialogista, kaupasta ja kaikkien maiden oikeudesta suvereniteettiin.

Oma kierteensä puheeseen tuli siinä vaiheessa, kun hän siirsi puheen yhden Kiinan politiikkaan. Wangin mukaan sen uhkaaminen uhkaa Kiinan suvereniteettia.

Kyse on Taiwanista. Kiinan näkökulmasta Taiwanin separatistiset voimat tahtovat murtaa yhden Kiinan politiikkaa.

Ischinger pyrki varmistamaan Wangilta, ettei Taiwaniin ole tulossa välitöntä sotilaallista eskalaatiota.

– Taiwan on osa Kiinan aluetta. Se ei ole koskaan ollut valtio, eikä se tule olemaan, Wang sanoi.

Wang ei myöskään tuominnut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, vaan sanoi Kiinan toimivan rauhan saamiseksi. Kiina aikoo esitellä oman suunnitelmansa rauhaan pääsemiseksi Ukrainassa.

Hetkeä myöhemmin samalla lavalla Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg varoitti siitä, että tämän päivän tapahtumat Ukrainassa voivat tapahtua Aasiassa huomenna. Stoltenberg varoitti, että Kiinan kanssa ei saa tehdä samoja virheitä kuin Venäjän kanssa.

Naton pääsihteerin mukaan kauppaa Kiinan kanssa pitää jatkaa, mutta se ei saa vaarantaa turvallisuusintressejä. Stoltenberg oli lavalla samassa paneelissa presidentti Sauli Niinistön, Moldovan presidentin Maia Sandun ja Tanskan pääministerin Mette Frederiksenin kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat