Euroryhmän johtaja Dijsselbloem pahoittelee viinapuheitaan, ei aio erota

Hollantilaisen Jeroen Dijsselbloemin haastattelu saksalaisessa Frankfurter Allgemeine Zeitung -lehdessä aiheutti kohun. Epa
Julkaistu 22.03.2017 21:48

MTV UUTISET – STT – AFP

Euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem on pahoitellut pahennusta herättäneitä lausuntojaan, mutta sanoo, ettei hänellä ole mitään aikeita erota.

Hollantilainen Dijsselbloem herätti eteläisissä euromaissa pahennusta kommentillaan, että Etelä-Euroopan maat ovat eurokriisin edellä törsänneet rahansa "viinaan ja naisiin".

Dijsselbloem sanoi, ettei hänellä ole mitään aikeita erota tehtävästään.

– Pahoittelen, jos joku loukkaantui kommentista. Se oli suorapuheinen ja sen voi selittää tiukalla hollantilaisella, kalvinistisella kulttuurilla ja hollantilaisella suorapuheisuudella, hän sanoi.

Muun muassa Italian entinen pääministeri Matteo Renzi vaati hollantilaispoliitikkoa eroamaan.

– Mitä pikemmin hän jättää tehtävänsä, sen parempi. Häneltä jäi käyttämättä täydellinen tilaisuus olla hiljaa, Renzi lausahti.

Kohu syntyi maanantaina saksalaisessa Frankfurter Allgemeine Zeitung -lehdessä julkaistusta haastattelusta, jossa Dijsselbloem antoi ymmärtää tukea saaneiden eteläeurooppalaisten EU-maiden toimineen vastuuttomasti taloudenpidossaan, kun taas pohjoiset jäsenmaat olivat osoittaneet solidaarisuutta eurokriisin aikana.

– En minä voi käyttää rahojani viinaan ja naisiin, ja sitten pyytää apua, Dijsselbloem kuvaili.

Portugalin ulkoministerin Augusto Santos Silvan mukaan Dijsselbloemin kommentteja on täysin mahdotonta hyväksyä, eikä mies ole kelvollinen jatkamaan euroryhmän johdossa.

Kritiikkiä tuli myös EU-parlamentin EPP-ryhmän johtajalta saksalaiselta Manfred Weberiltä.

– Euroalue merkitsee vastuullisuutta, solidaarisuutta mutta myös kunnioitusta. Ei tilaa stereotypioille, Weber tviittasi.

Dijsselbloemin asema euroryhmässä on muutenkin vaakalaudalla, sillä hän on menettämässä valtiovarainministerin salkkunsa työväenpuolueen kärsittyä rökäletappion Hollannin vaaleissa.

Toisaalta Dijsselbloemin mandaatti euroryhmän johdossa kestää ensi vuoden tammikuuhun, eikä missään määrätä, että yhteisvaluuttamaiden ryhmän johtajan pitää olla maansa valtiovarainministeri.  

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat