MTV Brysselissä: EU ei ole päässyt sopuun korona-elvytyksestä, Suomi ja nuuka nelikko tiukkana, edessä voi olla uusi huippukokous – ilmapiiri kylmeni illallisella

6:31imgPääministeri Sanna Marin on luottavainen, että sopu syntyy EU-maiden välille 750 miljardin euron elpymisvälineestä ja monivuotisesta budjetista – katso pääministerin mietteet yllä olevalta videolta.
Julkaistu 19.07.2020 15:46
Toimittajan kuva

Heikki Piuhola

heikki.piuhola@mtv.fi

Saksan liittokansleri Angela Merkel totesi sunnuntaina aamupäivällä, että erimielisyydet EDU-maiden kesken ovat sen laatuisia, että hän ei ole ollenkaan varma onnistuuko kolmas kokouspäivä pelastamaan elvytyspaketin.

Merkel viittasi erityisesti erimielisyyksiin tiukan talouskurin viisikon ja muiden maiden välillä. Vielä yöllä kokouslähteet ennakoivat, että neuvoston puheenjohtaja Charles Michel tekee aamulla uuden kompromissiehdotuksen, jossa lainojen osuutta olisi kasvatettu edelleen ja suorien tukien osuutta laskettu. Nuukanelikon tiukkaa linjaa vetäviä maita olisi hyvitetty tuntuvilla jäsenmaksujen palautuksilla. Micheliltä ei ole kuitenkaan päivän aikana tullut uutta kompromissiehdotusta.

Merkit erimielisyyksistä eri EU-maiden välillä olivat ilmassa jo perjantaina kokouksen alkaessa. Hollannin johtama tiukan talouskurin nelikko ja sen etäjäsen Suomi olivat jo etukäteen kertoneet ennakkoehtonsa – pienempi elvytyspaketti ja enemmän lainoja kuin tukia, myös Unkarin parlamentti oli evästänyt  pääministeri Orbanin – oikeusvaltioperiaatevaatimus ei saa olla ehtona EU:n budjetti- tai elvytysrahojen käytölle.

Lue myös: Suomi ja neljä muuta maata haluavat EU:n koronaelvytykseen enemmän lainoja kuin suoraa lahjarahaa, Saksa ja Ranska eivät suostu – Merkel: Sopuun ei välttämättä päästä

Ilmapiiri kylmeni: "Hollannin pääministeri vihaa minua"

Hankalasta ennakkoasetelmasta Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel, komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja puheenjohtajamaa Saksan liittokansleri Angela Merkel sukkuloivat niin ennen kokousta kuin kokouksen aikana kymmenissä kahdenvälisissä ja ryhmien välisissä neuvotteluissa sovun löytämiseksi. Eilisen illallisen jälkeen ilmapiiri kylmeni.

Yksi syy saattaa olla illallisen keskusteluaihe, oikeusvaltioperiaate, pääministeri Viktor Orban on tehnyt kokoukselle selväksi, että Unkari ei sitä aio hyväksyä EU-rahojen ehdoksi. Orbanin mukaan siihen ei ole mitään syytä, koska Unkari on oikeusvaltio, joka noudattaa tiukasti lakejaan. Sunnuntaina Orban syytti Hollannin pääministeri Mark Ruttea huippukokouksen epäonnistumisesta.

– En tiedä miksi Hollannin pääministeri vihaa minua tai Unkaria, mutta hän hyökkää meitä vastaan todella tylysti. Hollantilainen on syyllinen koko tähän sekasotkuun, Orban julisti Belgian sotamuseon rappusilta ennen kolmannen kokouspäivän alkua.

Tiukan talouskurin maat haluavat EU:lle selkeän keinon puuttua oikeusvaltiorikkomuksiin ja EU-varojen väärinkäyttöön. Unkarin pääministeriä on syytetty siitä, että EU:n projektirahoja olisi suunnattu kymmenille hänen lähipiirinsä henkilöiden omistamille yrityksille. Orban on pääministerinä tiukentanut voimakkaasti hallituksen kontrollimahdollisuuksia tiedotusvälineiden, tieteen ja yhdistysten ympärillä.

– En ymmärrä tätä keskustelua oikeusvaltiosta, se on outoa, meillä noudatetaan 100-prosenttisesti lakeja. Sen joka ei noudata lakia, sen pitää lähteä välittömästi Euroopan unionista, Orban julisti sunnuntaina.

Kokouksen määrä jatkua illalla

Orbanin kritiikin kohde, Hollannin pääministeri Rutte ei tänään ole vastannut syytöksiin. Aiemmin hän on todennut, että Unkarin ja Puolan kehityssuunta on hyvin huolestuttava.

– Eurooppa ei ole pelkästään iso markkina ja yhteinen valuutta, me jaamme myös oikeusvaltiokäsityksen, demokratian ja yhteiset arvot, Rutte sanoi Haagissa ennen kokouksen alkua.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki sanoi sunnuntaina, ettei myöskään Puola aio hyväksyä oikeusvaltioperiaatteen kytkemistä päätöksiin EU:n tukirahojen käytöstä. 

EU-johtajat ovat käyttäneet koko sunnuntain kahdenvälisiin neuvotteluihin, kokouksen on tarkoitus jatkua yhdessä alkuillasta, kokouksen alkua on lykätty jo useita kertoja.

Joidenkin delegaatioiden kerrotaan jo tehneen hotellivarauksia seuraavan viikonvaihteen ympärille. Ranskan presidentin lentokone on ollut lähtövalmiudessa jo viime yöstä lähtien Brysselin lentokentällä. Toinen huippukokous elvytyspaketista saattaa siis olla edessä.

Tuoreimmat aiheesta

EU