Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn tänään julkaiseman tuoreen raportin mukaan sekä kuntauudistus että sote-hanke ovat menossa pahasti pieleen.
Kuntauudistuksessa uudistajat uskovat liikaa rakenneuudistuksen tuomiin mittakaavaetuihin ja takertuvat suotta kuntapohjaisuuteen, kirjoitetaan EVAn uusimmassa kuntareformipaperissaan. Lisäksi paperin laatijat katsovat kuntauudistusta valmistellun vääristä lähtökohdista.
–Valmistelu on suosinut sisäpiiriläisiä eikä kukaan ole katsonut kuntalaisen edun perään, sanoo tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto EVAsta.
Viiden vuoden irtisanomissuoja on selkein esimerkki sisäpiiriläisten suosimisesta.
Sote-uudistuksen järjestämislakiehdotus ei sekään saa EVAlta kiitosta.
–Lakiesityksen valossa näyttää siltä, etteivät palvelut parane eikä palvelutuotanto tehostu. Samat henkilöt tuottavat samoja palveluita samoissa tiloissa kuin ennenkin, summaa kritiikkiään Ilkka Haavisto EVAsta.
–Ensivaiheessa vain organisaation nimi muuttuisi, summaa Haavisto kritiikkinsä.
EVAssa katsotaan, että parhaiten kuntalaisten etua palveltaisiin luomalla uusi piirihallinto.
–Eri palvelujen tuottamiseen tarvittava mittakaava vaihtelee. Kunta on joihinkin asioihin liian pieni toimija, mutta valtio liian suuri. Siihen väliin tarvitaan piirikunta, sanoo tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.
Väliportaan hyödyt
Piirikuntien tehtäviä voisivat olla alueellinen infrastruktuuri ja liikenne, kulttuuri, terveydenhuolto sekä maankäyttö, listaa EVA Uudistusten umpikuja -analyysissään. Raportti tähdentää, että piirikunnalle saisi siirtää tiukasti vain ne tehtävät, joissa on saavutettavissa mittakaavaetua.
–Piirikunnat voisivat ensitöikseen pelastaa tämän sote-uudistuksen, sanoo Haavisto.
–Lähipalvelujen olisi edelleen säilyttävä lähellä eli kunnan vastuulla. Kunnista ei tulisi tarpeettomia, sanoo Haavisto.
Piirikunnilla olisi verotusoikeus ja vaaleilla valitut päättäjät. Kokonaisverorasitus ei kasvaisi, sillä muu verotus kevenisi vastaavasti. Vaalien ja verojen kautta piirikunnat olisivat paremmin kansalaisten valvonnassa kuin nykyiset kuntayhtymät, joihin ei valita päättäjiä vaaleilla.
Ehdotuksen mukaan sama henkilö ei voisi toimia valtuutettuna sekä kunnassa että piirikunnassa. Piirikuntavaltuustojen ja kunnanvaltuustojen valtuutettujen yhteismäärä vastaisi osapuilleen nykyisten kunnanvaltuutettujen lukumäärää.
EVAsta ehdotetaan, että kunta-, piirikunta- ja eduskuntavaalit pidettäisiin samaan aikaan. Silloin ehdokkaiden määrä lisääntyisi ja kukin ehdokas voisi sitoutua yhteen tehtävään kerrallaan.
–Nykyisellään samat ihmiset istuvat kaikilla tasoilla eri kokoonpanoissa, kritisoidaan EVAsta.
Kilpailutus ja valinnanvapaus
Kuntauudistus ja sote-järjestelyt kulkevat käsi kädessä. Sosiaali- ja terveyspalvelujen kilpailuttaminen teettää kunnilla valtavasti töitä. EVAssa katsotaan, että kilpailutuksen voisi "ulkoistaa" kuntalaisten tehtäväksi.
–Kunnassa arvioitaisiin palveluntarjoajat, ja kaikki riittävää laatua tuottavat saisivat yrittää. Sitten kuntalaiset äänestäisivät jaloillaan. Näin palvelua tuottaisi se, jonka laatu on riittävän korkea ja johon maksajat eli kuntalaiset ovat tyytyväisimpiä, visioi Ilkka Haavisto.
Jaloilla äänestämisen mahdollisuus tukisi EVAn mukaan hyvin kuntademokratiaa ja keventäisi kilpailutuksesta aiheutuvaa virkamiestyön taakkaa.
–Meidän on hyvä muistaa, että kunnat ovat kuntalaisia varten eikä palveluntuotantoa varten, sanoo Haavisto.