Vanhusten, odottavien äitien sekä vastustuskyvyltään heikentyneiden kannattaa välttää joulupöydän graavikalatuotteita, muistuttaa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.
Eviran mukaan graavisuolatuista ja kylmäsavustetuista kalatuotteista noin 20–30 prosentissa voi esiintyä listeriaa.
–Terveelle ihmiselle listeria voi mennä ihan oireettomana tai siitä voi tulla suolisto-oireita, mut sitten tämmöselle riskiryhmälle tulee vakavampia sairauksia, esimerkiksi vakava yleisinfektio tai aivokalvon tulehdus ja tietysti raskaana olevalle keskenmeno, kertoo Eviran yksikönjohtaja Auli Vaarala.
Listeria on ympäristössä esiintyvä bakteeri, jota esiintyy myös lihassa ja kasviksissa.
Esimerkiksi Kuluttaja-lehden tekemässä testissä listeriasta jäi kiinni kolme kalatuotetta 18:sta. Bakteeri kykenee lisääntymään myös jääkaapissa.
Vaaralan mukaan Suomessa listerioosiin sairastuu vuosittain noin 40–60 ihmistä. Muutamana vuonna on nähty piikki listeriatapuksissa joulun tienoilla, mutta Suomessa kalaa syödään ympärivuotisesti.
– Joulupöytään oikeastaan samanlaiset asiat joilla voidaan ennaltaehkäistä ruokamyrkytyksiä: kylmä kylmänä ja kuuma kuumana, sekä hyvä käsittelyhygienia. Siinä nyrkkisäännöt.