Suomessa ruoka on verrattain puhdasta, mutta täysin riskitöntä sekään ei ole. Jos haluaa välttyä ruokamyrkytykseltä, kannattaa katsoa mitä suuhunsa pistää.
Huonosti kypsennetty ruoka ja puutteellinen keittiöhygienia nostavat ruokamyrkytyksen riskiä. Tuskallisten oireiden lisäksi salmonella tai listeria voivat joissain tapauksissa olla jopa hengenvaarallisia.
Ruokaskandaaleihin erikoistunut asianajaja Bill Marler 20-vuotisen uransa aikana perehtynyt lukuisiin ruokamyrkytystapauksiin ja nähnyt, kuinka vaarallisia ne voivat olla. Hän kertoo Health Insiderin haastattelussa kuusi erityisen riskialtista ruokalajia, joita hän ei missään nimessä suostu syömään.
1. Merenelävät
Simpukoista ja muista merenelävistä voi helposti saada ruokamyrkytyksen, jos ne eivät ole tuoreita. Etenkin raakana nautittavia osterit voivat olla hyvin riskialttiita.
2. Pakatut esikäsitellyt vihannekset ja hedelmät
Muoviin pakatut valmiiksi kuoritut hedelmät voivat vaikuttaa käteviltä ja hygieenisiltä, mutta ne ovat käyneet läpi pitkän tuotantoketjun, joka muodostaa melkoisen hygieniariskin.
3. Idut
Raaoissa iduissa piilee salmonellariski. Niistä on löydetty myös E. coli -bakteeria.
4. Huonosti kypsennetty liha
Jos porsaan tai broilerin liha jää keskeltä punaiseksi, se ei ole riittävän kypsää, jolloin se saattaa aiheuttaa ruokamyrkytyksen. Marler nauttii jopa naudanlihan mieluiten läpikypsänä.
5. Raaka kananmuna
Marler välttelelee myös raakoja kananmunia, vaikka ne aiheuttavat selvästi vähemmän ruokamyrkytyksiä kuin ennen. Suomalaisia kananmunia on Eviran mukaan turvallista syödä myös raakana.
6. Pastöroimaton maito
Käsittelemätöntä maitoa pidetään ravinteikkaampana kuin pastöroitua. Pastörointi kuitenkin tuhoaa maidon haitalliset mikrobit, joten käsittelemättömässä maidossa piilee ruokamyrkytyksen riski.
Lähde: Health Insider
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.