Ex-diplomaatti: Venäjä vahingoitti itseään sukupolvien ajaksi hyökkäyssotansa perustelulla – "Yksi suurimmista virheistä"

10:10imgDiplomaatti ja toimittaja Petri Tuomi-Nikula avasi Venäjän hyökkäyssodan ja Ukrainan demokratian heikentymisen vaikutuksia Huomenta Suomessa.
Julkaistu 23.08.2024 05:00
Toimittajan kuva
Juuso Kääriäinen

juuso.kaariainen@mtv.fi

Venäjän aloittama hyökkäyssota vahingoittaa maan kulttuurin arvostusta sukupolvien ajaksi, arvioi diplomaatti ja toimittaja Petri Tuomi-Nikula. Suomalaisten kriisinkestävyys on hyvällä tasolla, koska myös sivistyksen taso on korkealla.

Diplomaatti ja journalisti Petri Tuomi-Nikulan mukaan Venäjä teki virheen pukiessaan hyökkäyssotansa Ukrainassa oman kulttuurinsa puolustamiseksi.

– Se on yksi suurimpia virheitä, joita Venäjä on tehnyt. Kun sota päättyy, tulee kestämään vähintään parin sukupolven verran ennen kuin venäläinen kulttuuri on samalla tavalla hyväksyttyä kuin se oli ennen sotaa.

Tämä on hänen mukaansa muun muassa menetettyjen ihmishenkien ohella yksi pitkäkestoisimmista sodan aiheuttamista vahingoista.

Tuomi-Nikulan mukaan diplomatiaa ja yhteydenpitoa tarvitaan rauhan saavuttamiseksi. Hän arvelee, että osapuolet pitävät yhteyttä, mutta näkymättömissä.

– Tämäkin sota päättyy aikanaan, kun nähdään, ettei siihen ole enää rahaa tai henkistä valmiutta.

Tämän jälkeen seuraa neuvottelujen myötä välirauha, jonka jälkeen ryhdytään muodostamaan pysyvämpää rauhaa.

Orbán heikentää Unkarin demokratiaa pysyäkseen vallassa

Tuomi-Nikula toimi urallaan suurlähettiläänä Italiassa ja Unkarissa. Jälkimmäisen maan edustustosta hän jäi eläkkeelle vuonna 2018.

Hänestä Unkarin demokratian kehityksestä pitää olla huolissaan.

– Sekä lehdistönvapauden että korruption osalta Unkari on yksi huonoimmista maista Euroopan unionissa.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán esitetään Tuomi-Nikulan mukaan maan kirjallisuudessa siten, että hänellä olisi ideologisia perusteita demokratian murtamiselle.

– Hänen kohdallaan on turha puhua mistään ideologioista.

Orbánin ensisijaisena tavoitteena on vallassa pysyminen.

– Hän on ollut viimeiset 25 vuotta institutionaalisen korruption ytimessä. On aivan selvää, että kun hän joutuu oppositioon, hän joutuu vankilaan samalla tavalla kuin kävi Berlusconille.

Suomalaisilla muita paremmat edellytykset vastustaa valeuutisia

Tuomi-Nikula kertoo, että suomalaisen yhteiskunnan vahvuutena on aina ollut vahva kulttuuri ja sivistys.

– Se on suomalaisen kriisinkestävyyden avaintekijä. Pystymme vastustamaan valeuutisia paremmin kuin muut, koska meillä on hyvä koulutus Suomessa.

Sivistystä ja historiantuntemusta tarvitaan vanhojen virheiden toistamisen välttämiseksi.

– Suurin virhe mielestäni, mitä koulutuksessa voidaan tehdä, on katkaista yhteys menneisyyteen. Jos ei ymmärretä, mitä on tapahtunut menneisyydessä, sillä voi olla kohtalokkaita seurauksia.

Tuomi-Nikula oli mukana aloittamassa Kymmenen uutisia ulkomaantoimittajana ja uutispäällikkönä. Miten mediakenttä on muuttunut noista ajoista? Katso haastattelu kokonaisuudessaan jutun pääkuvan paikalta.

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota