Ukraina taistelee Venäjää vastaan samalla päättäväisyydellä kuin Suomi talvisodassa – Stalinia ja Putinia yhdistää yksi selkeä asia

9:39imgUkrainan sodassa on talvisodan henkeä, sanoo tutkija Lasse Laaksonen
Julkaistu 09.04.2022 11:57
Toimittajan kuva

Tommi Forsman

tommi.forsman@mtv.fi

Ukrainan sodassa on selvää talvisodan henkeä, sanoo historiantutkija. Kuten talvisodassa myös Ukrainassa suurvallan hyökkäys on hitsannut kansakunnan yhteen uhan edessä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vertasi Suomen eduskunnalle pitämässään puheessa talvisotaa ja Ukrainan sotaa. Zelenskyin mukaan Venäjän hyökkäyksen uhka Suomea kohtaan on edelleen olemassa.

Lue myös: Katso koko Zelenskyin puhe suomeksi käännettynä – presidentti tiivisti sodan kauhut yhteen lauseeseen

Tietokirjailija ja historiantutkija Lasse Laaksonen näkee talvisodassa ja Ukrainan sodassa samankaltaisuuksia, mutta erojakin löytyy.

– Lähtökohtaisesti voidaan sanoa, että siihen vaikuttavat materiaali, mentaliteetti ja mieliala. Jos pohditaan, mitä Suomesta viime vuosisadalta muistetaan, ne olivat varmasti talvisota ja presidentti Kekkonen.

– Talvisodan henki on maailmalla hyvin tiedostettu asia ja Ukrainan sodassa on hyvin samankaltaisia piirteitä, joten se tarjoaa Zelenskyille hyvän vertailukohdan.

Lue myös: Heidi Hautala sivaltaa entisiä valtiomiehiä uussuomettumisesta: Venäjää selitelty parhain päin, vaikka myrskyn merkit ovat olleet nähtävissä

Kansallistunteella on suuri merkitys

Laaksosen mukaan kummassakin sodassa suurvallan hyökkäys hitsasi kansakunnan yhteen suuren uhkan edessä.

– Kun uhka nähdään vielä moraalittomaksi maailmaltakin katsottuna, se hitsaa vielä enemmän kansakuntaa yhteen. Kansallistunteella on nykyisin hyvin suuri merkitys.

Eroavaisuuksia sotien välillä Laaksonen näkee etenkin olosuhteissa sekä sotivien maiden välisessä kokoerossa. Ukraina on laakea ja erittäin laaja maa, Suomessa taas sotaa käytiin korpialueilla ja hyvin vaikeissa olosuhteissa ja maastoissa.

– Suomen kohdalla lukumääräinen ja materiaalinen alivoima oli huomattavan paljon selkeämpi.

Lue myös: Tapettuja siviilejä, ryöstettyjä kauppoja ja nälkäisiä lapsia – Daria ja Alex kertovat MTV Uutisille lapsiperheiden kohtaamista kauheuksista

Voiko Putinin ja nyky-Venäjän toimintaa verrata Staliniin?

Historiantutkija Lasse Laaksosen mukaan sekä talvisodassa että Ukrainan sodassa on nähtävillä samankaltaisuutta myös laajemmin katsottuna.

– Tulee varmasti mielikuvia talvisodan ajoista, jolloin Neuvostoliitto hyökkäsi pienemmän valtion kimppuun ja samalla tavalla puolustimme isänmaata ja olemassaoloamme.

Tutkijan mukaan Putinia ja Josif Stalinia yhdistävät häikäilemättömien keinojen käyttö ja se, että suurvalta tekee, minkä tarpeelliseksi kokee, inhimillisistä puolista välittämättä.

– On myös hyvä muistaa, on, että olimme etuvartiossa, jos ajatellaan Stalinin ajatusta maailmanvallankumouksesta. Tässä tilanteessa Ukraina puolustaa länsimaista demokratiaa ja oikeuskäytäntöjä etuvartiossa.

Lue myös: "Suomella voi olla suuri vaikutus" – yksi asia Zelenskyin puheessa yllätti Suomessa asuvan ukrainalaisen, presidentin kaiman Volodymyrin

Milloin sota oikein loppuu?

Lasse Laaksosen arvion mukaan Ukrainan sodasta poispääsy voi olla huomattavasti vaikeampaa kuin talvisodasta.

Talvisodan päättyessä 105 päivän jälkeen Suomen puolustus oli romahtamispisteessä ja rauha tehtiin aivan viime hetkillä.

– Edessä oli sotilaallinen katastrofi ja länsivaltojen apu ei olisi ollut riittävää. Ukrainan sodassakin alku oli hyvin räväkkä ja alussa oli muutaman päivänn kriittinen aika. Tässä tilanteessa näkee selvästi, että ulospääsy voi olla hyvin paljon hankalampaa.

– Maailma on monimutkaisempi ja on myös huomioitava, kuka säilyttää kasvonsa ja millä lailla. Putinia on tässä tilanteessa vaikea nähdä selkeänä sopijaosapuolena rikoksien vuoksi, joita hän on tehnyt.

Lue myös: Kampittaako Ukraina Venäjän voitonpäivän paraatin? "Ukraina ei anna periksi – siellä kaadutaan saappaat jalassa viimeiseen sotilaaseen"

Laaksonen arvioi, että voi mennä vielä hyvin pitkään, ennen kuin Ukrainan sodalla saadaan jonkinlainen ratkaisu.

– Se ei varmasti mene muutamassa päivässä kuten talvisodan loppu.

Tuoreimpia uutisia Venäjän sotarikoksista saatiin lauantaina aamulla, kun Makarivin kylästä Ukrainassa löydettiin yli 130 ihmisen ruumiit. Asiasta uutisoi Ukrainan uutistoimisto Ukrinform.

Kylä sijaitsee noin 50 kilometrin päässä pääkaupunki Kiovasta. Kylässä on tuhottu lähes sen koko infrastruktuuri, alkaen asuinrakennuksista sairaaloihin ja lastentarhoihin.

Lue myös: Ukrainalaismedia: Kiovan lähellä sijaitsevasta kylästä löydetty yli 130 ihmisen ruumiit

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota