Ex-ministeri Antti Häkkänen muistelee vauvavuotta: "Vedin aika pitkän siivun 3-4 tunnin yöunilla"

10:38img
Katso Häkkäsen koko haastattelu videolta.
Julkaistu 07.05.2022 07:01
Toimittajan kuva

Shahin Doagu

shahin.doagu@mtv.fi

MTV Uutisten Ruuhkavuodet-sarjassa kansanedustaja Antti Häkkänen (kok.) kertoo lapsiperhearjestaan.

Antti Häkkäsen, 37, kasvoille nousee hymy, kun hän puhuu 3-vuotiaasta tyttärestään Kertusta

– On ollut aivan mieletöntä seurata hänen kasvuaan ja kehitystään, Häkkänen sanoo.

MTV Uutisten Ruuhkavuodet-sarjassa Häkkänen kuitenkin myöntää, että lapsiperhearki ei aina ole yhtä auvoista. On ollut päiväkotinuhaa ja -räkätautia, pitkittynyttä yöyskää sekä muutaman tunnin yöunia.

– Koronaa ei ole tullut, mutta kaikki muut kyllä. Sanoisin, että koko setti on tullut käytyä läpi.

Muutaman tunnin yöunilla kampanjoimaan

Häkkäsen ja hänen puolisonsa Henna Pajulammen esikoistytär Kerttu syntyi loppuvuodesta 2018, kun Häkkänen oli Sipilän hallituksessa oikeusministerinä. Ensimmäinen puoli vuotta oli raskas, vaikka elämä uuden ihmisen myötä olikin muuttanut merkitystään.

– Olin niihin aikoihin ministerinä, tärkeä eduskuntavaalikampanja oli käynnissä ja toimin sote-uudistuksen vastuuhenkilönäkin. Samaan aikaan Kerttu päätti, että hän valvoo yöt. Vedin siinä aika pitkän siivun 3–4 tunnin yöunilla. Kyllä siinä alkoi tuntumaan.

Ministerinä päivät ovat pitkiä ja hallituksen kokoukset saattavat venyä yömyöhään. Niihin aikoihin Häkkäsen vaimo ottikin isomman vastuun kotona.

Tällä hallituskaudella Häkkänen on oppositiopuolue kokoomuksen varapuheenjohtajana ja rivikansanedustajana pystynyt olemaan enemmän kotona lapsen kanssa ja antamaan puolestaan juristina työskentelevälle puolisolleen tilaa keskittyä uraansa.

Lastenhoitaja hakusessa

Häkkäsen mukaan hänelle on aina ollut selvää, että perheessä molemmille vanhemmille annetaan tilaa omalla uralla kehittymiseen. Jos valtakunnan poliitikon työpäivät ovat kiireisiä, niin tuttua se on myös Häkkäsen juristipuolisolleen.

– Meidän perheen tasa-arvokäsitys on sellainen, että molemmat kunnioittaa toinen toistensa uria ja koulutuksia. Henna on oikeustieteen tohtori, minua korkeammin koulutettu ja varmasti fiksumpikin. En ala pohjolaistohtoreille edes ehdottaa mitään epätasa-arvoisia juttuja.

Yksi pikkulapsiarjen haasteista on Häkkäsen mukaan ollut se, että näin korona-aikana ei ole aina ollut helppoa löytää lastenhoitajaa, jota he vaimonsa kanssa usein tarvitsevat.

– Silloin on pitänyt tehdä töitä etänä kotona tai ottaa Kerttu mukaan vaikkapa kokouksiin. Hän on ollut monet kerrat esimerkiksi ministeriössä syömässä banaania viereisellä penkillä, kun emme ole saaneet lastenhoitajaa lyhyellä varoitusajalla.

Sairastelevan lapsen kanssa viime aikoina kotiin on jäänyt Häkkänen.

– Etätyöskentely on omalta osaltani ollut puolitehoista hommaa. Yritä siinä vetää esimerkiksi puoluejohdon etäkokousta samaan aikaan, kun sairas lapsi vaatii leikkimistä, huomiota ja aktiviteettia, huuto on kovaa ja lelut lentävät.

Univajetta molemmilla

Ulkopuolista lastenhoitoapua Häkkänen ja Pajulampi tarvitsevat usein molempien työkiireiden takia, mutta Häkkänen korostaa, että tärkeää on vaalia myös parisuhdetta.

– Pitäähän sitä vaimon kanssa kahdestaan käydä silloin tällöin ulkona tarjoamassa illallinen tai teatterissa.

Vauvavuotena univajeesta kärsivät aluksi molemmat yleisen virheen takia. Jos lapsi heräsi yöllä, molemmat pomppasivat pystyyn.

– Sitten tajusimme, että ei, ei näin. Vaan niin, että toisella on yövuoro ja toisella on korvatulpat. Se johti siihen, että ainakin toinen sai nukuttua. Kantapään kautta piti oppia.

Ruuhkavuodet -juttusarjassa julkisuudesta tunnetut henkilöt kertovat, miten he ovat yhdistäneet oman uransa lapsiperhearkeen. 

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka