Milloin kansanedustajalla on aikaa tulla äidiksi? Annika Saarikko paljastaa

10:04img"Kun poliitikkona jää perhevapaalle, saa onnitteluja ja kannustusta, mutta myös palautetta siitä, että ikään kuin hylkää työnsä", Saara Hyrkkö sanoo. Vieraana myös Annika Saarikko.
Julkaistu 12.06.2024 12:40
Toimittajan kuva
Juuso Kääriäinen

juuso.kaariainen@mtv.fi

Kansanedustajat Saarikko ja Hyrkkö kertovat joutuneensa pohtimaan, voiko tehtävästä jäädä vanhempainvapaalle. Vaikka tilanne on kehittynyt tasa-arvoisemmaksi, kaksikon mukaan äiteihin kohdistuu edelleen erilaisia odotuksia isiin verrattuna.

Eduskunnassa Eveliina Heinäluoma (sd.), Hilkka Kemppi (kesk.), Annika Saarikko (kesk.) ja Saara Hyrkkö (vihr.) odottavat lasta. Myös juuri europarlamenttiin valittu Katri Kulmuni sai lapsen viime viikolla.

Saarikko ja Hyrkkö vierailivat Huomenta Suomessa yhtenäisissä asuissa puhumassa perhe-elämän ja kansanedustajatyön yhdistämisestä. 

– Oletteko perustaneet äitien puolueen tunnusvärinään purppura, juontaja Jesse Kamras kysyi kaksikolta.

Hyrkkö kuvasi yhtenäistä väriä hauskaksi yhteensattumaksi.

– Se saattaa johtua siitä, että vaatekaappini vaihtoehdot ovat kaventuneet melko paljon näiden viikkojen aikana, Saarikko sanoo hymyillen.

Saarikko on kolmatta kertaa raskaana kansanedustajaurallaan. Hänestä se ei ole itsestään selvää.

– Hienoa, että tämä on tässä ajassa hyväksyttävää, tavallista ja äänestäjien ymmärtämä asia.

Saarikko laskee, että viime vaalikaudella kansanedustajista 10 naista oli perhevapaalla. Tällä hetkellä heitä on viisi yhtä aikaa.

– Kyllä tätä kai voi jonkinlaiseksi ilmiöksi kutsua.

Hyrkkö toteaa, että vaalikausi on vasta alkupuolellaan, joten vauvoja voi syntyä vielä lisää. Hän sai oman esikoisensa viime vaalikaudella.

– Useampi ministeri sai lapsen viime kaudella. Minusta se oli inspiroiva esimerkki siitä, että ei ole mahdotonta yhdistää vaativaa työtä ja perhettä.

"Jännitti"

Hyrkkö ja Saarikko kertovat joutuneensa pohtimaan, että voiko tehtävästä jäädä vanhempainvapaalle.

– Kansanedustajan työhön liittyy muutenkin jatkuva riittämättömyyden tunne. Maailmassa on niin paljon ongelmia ratkottavaksi, Hyrkkö toteaa.

Saarikko kertoi odottavansa esikoistaan esimmäisellä kansanedustajakaudellaan vuonna 2015 lähellä eduskuntavaaleja.

– Muistan, että ihmisten suhtautuminen jännitti.

Hän tavoitteli puolueensa varapuheenjohtajuutta lasta odottaessaan ja siirtyi perhevapaalle tiede- ja kulttuuriministerin tehtävästä elokuussa 2019.

– Eihän koskaan ole ihan täydellinen aika, eikä elämäänsä voi laskelmoida, Saarikko sanoo.

Suunnitelmissa yhteisiä vaunulenkkejä

Saarikko kertoo, että yhteiskunnallisessa perheessä lapset seuraavat väistämättä paljon maailman menoa.

– Esikoiseni on melko yhteiskunnallinen, mutta vielä toistaiseksi puoluekantaansa aika reippaasti vaihteleva. Niin sanottu liikkuvan äänestäjän prototyyppi.

Hyrköstä poliittisessa perheessä kasvaminen on kuin monipuoluekylpyä.

– Siinä tulee kohdanneeksi erilaisia arvomaailmoja ja ajatuksia. Ehkä me Annikan kanssa menemme vaunulenkeille, kun vauvat on saatu maailmaan. Siinähän se kepukasvatus sitten alkaa, hän nauraa.

Lue myös: Kelan tilasto: Isät haluavat jakaa yhä enemmän pienen lapsen hoitoa

Äiteihin kohdistuu Hyrkön ja Saarikon mukaan edelleen erilaisia odotuksia kuin isiin, vaikka myös myönteistä kehitystä on tapahtunut. Katso haastattelu kokonaisuudessaan artikkelin alusta.

Tuoreimmat aiheesta

Huomenta Suomi