Li Andersson pohti, voiko ryhtyä äidiksi ministerikaudellaan – iloitsee saamastaan huomiosta uran ja vanhemmuuden yhdistämisestä: "Esimerkeillä on väliä"

Opetusministeri Li Anderssonin mukaan Suomen tulisi ottaa oppia Ruotsista, jotta perheen perustaminen ei olisi kenellekään kynnyskysymys.     

Syyskuussa opetusministeri Li Andersson (vas.) kertoi sosiaalisessa mediassa odottavansa lasta. Loppuvuodesta hän jäi äitiysvapaille, ja Ava-tytär syntyi tammikuun alussa

Andersson kuvailee esikoisen syntymän ja äitiyden olleen ”erittäin hieno ja mullistava kokemus”.

– Äitiysloma meni todella hienosti, meillä on ollut ihanaa aikaa – tosi tiivistä ja intensiivistä yhdessäoloa, Andersson muotoilee MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Puolivuotinen äitiysloma meni tutustuessa uuteen tulokkaaseen, mutta myös töiden merkeissä. 

Vasemmistoliiton puheenjohtajan mukaan kesäkuulle siirretyt kuntavaalit vaativat myös hänen huomionsa. 

– Kaikki tapahtumat ja keskustelut on tehty etänä, niin hyvin on pystynyt kotoa kuulokkeiden avulla osallistumaan.

Töihin paluu äitiysloman jälkeen on sujunut hyvin

Anderssonin, 33, mukaan arki työn ja pienen lapsen kanssa on sujunut toistaiseksi rauhallisesti, sillä kesälomasesonki on paraikaa käynnissä. 

– Oli hyvä tulla takaisin sellaisessa vaiheessa, jossa ei ole hirveästi koko päivän kestäviä neuvotteluja, jotta molemmat (Andersson ja lapsi) ehtii totutella rauhassa ja ajan kanssa.

– Hyvin on mennyt, hän on isänsä kanssa kotona tällä hetkellä, hän sanoo tyytyväisenä.

Mitä kuuluu opetusministeri Li Anderssonin kesään? Ministerillä on yksi toive kesälle – katso yllä oleva video! 

Tukea ministerikollegalle 

Anderssonin ministerikollega, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.), kertoi viime viikolla odottavansa lasta. 

Andersson kertoo, ettei ole antanut tai aio jatkossakaan antaa kollegalleen vinkkejä odotusaikaan tai lapsen kasvatukseen. 

– Se (odotusaika) on niin yksilöllistä, perheiden tilanteet ovat erityyppisiä ja vauvatkin ovat erilaisia, hän perustelee päätöstään. 

Vinkkien sijaan Andersson on luvannut tukea Ohisaloa muulla tavalla. 

– Sanoin Marialle, että minulla on vaatteita paljon, ja jos hänellä on tarvetta, voin laittaa vauvatarvikkeita ja vaatteita kiertoon, Andersson sanoo hymyillen. 

Roolimalli nuorille naisille

Ohisalon raskausuutisen jälkeen sekä sisäministeri että opetusministeri Andersson saivat osakseen huomiota sosiaalisessa mediassa, kun heidät nimettiin roolimalleiksi etenkin nuorille naisille. 

Ministerikaksikon koetaan näyttävän esimerkkiä siitä, miten vanhemmuuden ja vaativan työn ja uran voi yhdistää.

Andersson kertoo MTV Uutisille, että huomionosoitus on hänelle hyvin mieleinen – vastaavanlaisia roolimalleja tarvitaan myös nykyajan Suomessa. 

– Olen omalta osaltani todella iloinen, jos pystyy antaa esimerkkiä siitä, että ei ole pakko valita työn ja perheen väliltä.

Andersson tiedostaa, että etenkin moni nuori nainen kokee paineita perheen perustamiseen liittyen, ja etenkin uran ja perhe-elämän yhdistäminen voi tuntua pelottavalta ajatukselta.

Hän myöntää itsekin pohtineensa, voiko hän perustaa perheen kesken ministerikautensa. 

– Niinhän se vanha viisaus on, että ei ole oikeaa tai täydellistä aikaa, hän toteaa huokaistuaan syvään. 

– Luulen, että aika moni työikäinen pohtii sitä, ja pohtii, miten perheen perustaminen vaikuttaa urasuunnitelmiin tai miten helppoa käytännön arjen pyörittäminen on vaikean työ ohella. 

– Siksi esimerkeillä on väliä, hän sanoo viitaten antamaansa esimerkkiin uran ja äitiyden yhdistämisestä. 

Mitä asialle tulisi tehdä?

Mitä sitten tulisi tehdä, jota yhdenkään naisen ei tulisi miettiä, onnistuuko kunnianhimoisen työuran ja tasapainoisen perhe-elämän yhdistäminen? 

Anderssonin mukaan Suomessa tulisi ottaa esimerkkiä Ruotsista, jotta suomalainen työelämäkulttuuri voisi muuttua perheystävällisemmäksi. 

Hänen mukaansa Suomessa vallitsee vankka kokoaikatyökulttuuri. 

– Näin voisi olla helpompaa sopia joustoista työaikoihin tai tehdä vapaaehtoisesti osa-aikatyötä tietyissä elämänvaiheissa.

– Tällaisia työntekijälähtöisiä joustoja enemmän, opetusministeri kuvailee. 

Lisäksi hänen mielestään hoitovastuun edistäminen tulisi ottaa huomioon kaikessa päätöksenteossa. Esimerkkinä onnistuneesta päätöksestä opetusministeri mainitsee perhevapaauudistuksen. 

– Mitä enemmän miehet käyttävät omia vapaitaan ja haluavat kantaa vastuuta kotona, sitä tasaisemmin vastuu jakautuu myös työnantajan silmissä

– Tällöin vanhemmuus ei välttämättä liitetä aina naiseen, vaan on myös se toinen vanhempi.

Lue myös:

    Uusimmat