Ratkaisu ydinohjelmakiistaan ei takaisi uudistuksia

Iranin uskonnollinen johtaja ajatollah Ali Khamenei. Kuva Teheranista 9. tammikuuta 2012.
Ajatollah Ali Khamenei
Julkaistu 30.06.2015 16:52

MTV UUTISET – STT

Kansainvälisen politiikan ikuisuusprojekteihin lukeutuva vääntö Iranin ydinohjelmasta saavutti jälleen tiistaina yhden takarajan.

Sopimuksen lopullinen kariutuminen olisi paha takaisku kaksi vuotta sopimusta ajaneelle ja iranilaisille uudistuksia luvanneelle presidentti Hassan Ruhanille.

Eivätkä presidentin huolet ole ohi, vaikka sopimus vielä lähiaikoina syntyisi. Iranin vastaiset pakotteet kun eivät poistu hetkessä nostamaan taloutta ja kansalaisten elintasoa.

Kaivatun sopimuksen synty voi myös osoittautua kaksiteräiseksi miekaksi. Ruhanin ja uudistusmielisten suosion kasvua ei todennäköisesti katsota hyvällä islamilaisen valtion vanhoillisissa piireissä. Lisäjännitettä luovat ensi keväänä pidettävät parlamenttivaalit.

Iranissa kaikesta päättää lopulta maan korkein johtaja ajatollah Ali Khamenei, joka on konservatiivisuudestaan huolimatta tukenut Ruhania ydinneuvotteluissa.

Uutistoimisto Reutersin haastattelemien iranilaislähteiden mukaan hän ei aio sallia uudistusmielisten uhkaavan valta-asemaansa.

Ihmisoikeudet uhattuina

– Sopimus lisäisi jännitystä, ja paine maan sisällä kasvaa, ennustaa analyytikko Saeed Leylaz.

Nimettömänä pysyvän diplomaattilähteen mukaan Iranin ihmisoikeustilanne voi tulevaisuudessa heiketä entisestään. Ruhanin kannattajien suosion kasvua voidaan torpata muun muassa siten, että uudistusmielisiä ehdokkaita ei edes kelpuuteta mukaan vaaleihin.

Merkkejä linjan kiristymisestä on jo havaittavissa. Iranissa on helmikuusta saakka ollut kiellettyä julkaista kuvia entisestä uudistusmielisestä presidentistä Muhammad Khatamista, jonka tuki oli tärkeä Ruhanin nousulle presidentiksi.

Sosiaalisen median käyttö on virallisesti yhä kielletty – toisin sekä Ruhanilla että Khameneilla on kuitenkin omat Twitter-tilinsä.

Vuodesta 2010 Euroopassa maanpaossa eläneen Rezan mukaan Iranin lisääntynyt kansainvälinen arvostus merkitsee samalla lisää painetta Iranin rajojen sisällä.

– Minulla ei ole mitään toiveita paluusta. Ruhani ei aio eikä voi muuttaa tilannetta, pelkällä etunimellään esiintyvä Reza sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat