Ex-tiedustelupäällikölle kovaa kritiikkiä uutuuskirjassa: "Ei halunnut Suomen sotilaallisista kyvyistä liian hyviä"

1:01imgVideo: Ex-tiedustelupäällikkö Georgij Alafuzoff tuomittiin 1,5 vuoden vankeuteen törkeästä rikoksesta (10.2.)
Julkaistu 12.03.2024 12:32
Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

Jo edesmennyt Martti J. Kari kertoo uutuuskirjassa entisestä tiedustelupäälliköstä Georgij Alafuzoffista. Luonnehdinnat eivät ole erityisen mairittelevia.

Venäjän ja sotilastiedustelun eturivin asiantuntijana profiloitunut Martti J. Kari kuvailee teoksessa Martti J. Kari – Käsikirjoitukset eivät pala yhteistyötään Georgij Alafuzoffin kanssa.

Alafuzoff toimi 2010-luvun alussa puolustusvoimien tiedustelupäällikkönä, Kari taas Tikkakosken Viestikoelaitoksen johtajana.

– Fussen kysymykset Viestikoelaitoksen toiminnasta olivat monesti aika outoja, Kari kuvailee.

– Ihmettelin usein, miten hän osasi kysyä juuri tiettyjä asioita, vaikka ei ollut jonain aiempina vuosina osannut tai halunnut kysyä Tikkakosken toiminnasta kovinkaan yksityiskohtaisia, Kari pohdiskelee.

Docendon kustantaman teoksen on kirjoittanut Karin kanssa yhdessä toimittaja Laura Halminen. Martti J. Kari menehtyi syöpään elokuussa 2023.

Tiedustelupäällikkö opetti Haloselle venäjää

Karin arvion mukaan Alafuzoff oli ollut hyvin isänmaallinen Suomea kohtaan silloin, kun itänaapuri oli vielä Neuvostoliitto, josta hänen sukulaisensa olivat aikanaan paenneet.

Sittemmin asiat olivat muuttuneet. Venäjän kanssa kannatti tulla toimeen.

– Minusta Fusse ei halunnut Suomen sotilaallisista kyvyistä 'liian' hyviä. Uskon, että Suomen Nato-kumppanit ja heidän toimintansa ovat aiheuttaneet hänelle närästystä, Kari arvioi.

– Samaan aikaan Fussen alaiset eivät voineet olla varmoja siitä, etteikö hän olisi ollut poliittisessa ohjauksessa. Hän toimi vapaa-ajallaan presidentti Tarja Halosen venäjän kielen opettajana, mitä yleisesti ottaen pidettiin arvovaltaisena mutta myös eriskummallisena tehtävänä.

Erityisesti liikenne- ja viestintäministeriön virkamiehet saavat kirjassa Karilta huutia vuonna 2019 säädettyjen tiedustelulakien jarruttamisesta. Myös Alafuzoff vastusti Karin mukaan uudistusta.

Upseerien kokouksissa kommunikoitiin huutaen, ja Alafuzoff huusi kerran kirjan mukaan Karille "Sinä et tule koskaan saamaan sitä haluamaasi saatanan lakia".

"En pidä todennäköisenä, että olisi myynyt tietojaan"

Georgij Alafuzoffin nimi on ollut viime vuosina otsikoissa etupäässä rikosepäilyihin ja oikeuskäsittelyihin liittyen.

Viime viikolla uutisoitiin Alafuzoffia koskevan rikossyytteen menevän korkeimman oikeuden syyniin. 

Aiemmin Alafuzoff tuomittiin hovioikeudessa puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen törkeästä palvelusrikoksesta.

Tiedustelupäällikkö säilytti virassa toimiessaan kotonaan salaista aineistoa, jonka paljastuminen olisi voinut aiheuttaa suurta vahinkoa.

Aineistoa päätyi myös Helsingin Sanomien käsiin, mistä syntyi niin sanottu Viestikoekeskus-juttu. Oikeus ei kuitenkaan saanut näyttöä siitä, että Alafuzoff olisi tahallisesti paljastanut turvallisuussalaisuuksia toimittajille.

Martti J. Karin kirjan toinen kirjoittaja Laura Halminen oli myös toinen HS:n Viestikoekeskus-jutun kirjoittajista.

Martti J. Karin mielestä Alafuzoffin toiminta oli "täysin anteeksiantamatonta" ja petti koko ammattikunnan.

– Tieto on vaihdon ja kaupankäynnin väline. En pidä todennäköisenä, että Fusse olisi myynyt tietojaan, sillä hän ei vaikuttanut kiinnostuneelta rahasta. Luulen, että hän harkitsi asiakirjoille jotakin myöhempää käyttöä. Mitä se olisi voinut olla, en halua arvailla.

Alafuzoff ei antanut toistuvista tavoitteluista huolimatta kommentteja Karin ja Halmisen kirjaan. Hän ei vastannut myöskään STT:n haastattelupyyntöihin. STT:lle Alafuzoff viestitti asianajajansa välityksellä, ettei hän halua olla "ainakaan tässä vaiheessa yhteydessä toimittajiin".

Lue myös: Tiedustelueversti Martti J. Kari muistelee elämäkerrassaan lentoja Neuvostoliiton ilmatorjuntaohjusten tähtäimessä: "Meinaavatkohan nuo nyt ampua"

Tuoreimmat aiheesta

Puolustusvoimat