F-16-hävittäjien siirto Ukrainaan on alkanut

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi (kuvassa keskellä) tapasi Belgian pääministerin Alexander De Croon (oikealla) ja puolustusministerin Ludivine Dedonder (vasemmalla) toukokuussa 2024. Belgia on yksi maista, jotka ovat luvanneet antaa Ukrainalle F-16-hävittäjiä.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi (kuvassa keskellä) tapasi Belgian pääministerin Alexander De Croon (oikealla) ja puolustusministerin Ludivine Dedonderin (vasemmalla) toukokuussa 2024. Belgia on yksi maista, jotka ovat luvanneet antaa Ukrainalle F-16-hävittäjiä.
Julkaistu 10.07.2024 17:36
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

STT

Nato-maat julkistivat aloittaneensa odotettujen F-16-hävittäjien siirrot Ukrainalle. 

Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin mukaan hävittäjiä siirretään parhaillaan Tanskasta ja Hollannista Ukrainaan. Asiasta kerrottiin Washingtonin Nato-huippukokouksen yhteydessä.

Blinkenin mukaan hävittäjät lentävät Ukrainan taivaalla jo tänä kesänä. Hävittäjiä ovat sitoutuneet lähettämään jatkossa myös Norja ja Belgia.

Norja kertoi aiemmin tänään lahjoittavansa Ukrainalle kuusi F-16-hävittäjää, kertoi Norjan pääministeri Jonas Gahr Stoere Naton kokouksessa norjalaislehti Verdens Gangin (VG) mukaan.

Norjan F-16-hävittäjien toimitusten Ukrainalle on määrä alkaa kuluvan vuoden aikana, pääministeri Stoere sanoi. Tarkempaa aikataulua hän ei antanut.

Ukrainalle luvattu jo yli 70 hävittäjää

Kesäkuuhun mennessä länsimaat olivat luvanneet Ukrainalle yhteensä 65 F-16-hävittäjää. Norjan lahjoituksen myötä Ukrainalle luvattujen F-16-hävittäjien kokonaismäärä on siis 71.

Ensimmäisten F-16-koneiden uskotaan saapuvan Ukrainaan heinäkuun aikana. Varmuutta tästä ei kuitenkaan ole. Tiedossa ei myöskään ole, millainen määrä koneita ensimmäisessä erässä saapuu.

Kesäkuussa yhdysvaltalainen Politico-lehti uutisoi Ukrainan olevan turhautunut F-16-hävittäjälentäjien hitaaseen kouluttamiseen.

Ukrainan viranomaiset ovat painostaneet sekä Yhdysvaltoja että muita maita, jotta ne ottaisivat lisää lentäjiä koulutukseen. Ukrainan mukaan nykyisellä tahdilla maalla ei ole riittävästi lentäjiä F-16-koneille.

Ukrainan mukaan sillä olisi 30 lentäjää, jotka olisivat heti valmiina lähtemään koulutukseen, mutta koulutuspaikkoja ei ole. 

Yhdysvallat on Politicon lähteiden mukaan ilmoittanut, että se ei pysty ottamaan kerralla enempää kuin 12 koulutettavaa, koska maa on tehnyt koulutussopimuksia muidenkin tahojen kanssa, eikä paikkoja ole riittävästi.

F-16-hävittäjä.F-16-hävittäjä.All Over Press

"Aikamoinen päänsärky"

Ukrainalla on akuutti tarve ilmatorjunnan lisäämiseen ja parantamiseen, kuten eilen lastensairaalaan osunut Venäjän hyökkäys jälleen osoitti. Venäjä on pystynyt käyttämään kuluvan vuoden aikana ilmavoimiaan tehokkaammin Ukrainan ilmapuolustuksen heikentymisen vuoksi. 

Keväällä Ilmavoimien entinen komentaja, nykyinen kansanedustaja Jarmo Lindberg (kok.) kertoi MTV Uutisille hävittäjien olevan nopeutensa vuoksi kriittinen osa erityisesti suurikokoisten maiden ilmapuolustusta.

– Ukraina on Ranskan kokoinen valtio. Suomikin on pinta-altaan suuri. Jos haluaa näiden kokoisissa valtioissa uhata nopeasti eri alueita, on hyvä, jos lavetti kulkee 15 kilometriä minuutissa ja ampuu projektiileja, joiden kantama on yli 200 kilometriä, Lindberg sanoi.

– Se on sellainen uhka, että koska tahansa, mihin tahansa harpilla piirretylle alueelle voi tulla isku. Se on aikamoinen päänsärky, hän jatkoi.

Lisää Lindbergin ajatuksia modernista ilmasodasta voi lukea alla olevista jutuista.

Lue myös: Tekikö Puolustusvoimat 8 miljardin virheen? Suomi hankki uudet hävittäjät juuri ennen kuin dronet mullistivat sodan ilmatilan

Puolustusvoimien ex-komentaja: Suomen ilmatorjunnassa "väistämättä valtavia aukkoja"

FT: Naton Euroopan ilmapuolustus retuperällä – vain 5 prosenttia tarvittavasta

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota