F1:n merkittävä sääntömuutos meni nurin – kuljettajien painopuoli uuteen uskoon

Autourheilun kuninkuusluokkaan eli F1:iin kaavailtiin sääntömuutosta, jossa peräti 12 kuljettajaa olisi saanut pisteitä kustakin kisasta. Tämä muutos heitettiin nyt romukoppaan.

Vielä keväällä keskikastin F1-tallit ajoivat muutosta, jossa lajin nykyinen pistelaskusysteemi olisi pistetty uuteen uskoon.

Alkukaudella F1:n pisteet jakaantuivat pitkälti viiden tallin (Red Bull, Ferrari, Mercedes, McLaren, Aston Martin) kuljettajien välillä. Tämä johti siihen, että useat häntäpään tallit halusivat muuttaa systeemiä niin, että pisteitä olisi jaettu 12 parhaalle kuljettajalle. Ehdotelmissa puhuttiin jopa siitä, että rajaa olisi viety vielä tästäkin pidemmälle.

Asiasta keskusteltiin F1:n johtoryhmän kokouksessa huhtikuussa. Aiheeseen palattiin tänään tiistaina Lontoossa.

Kokouksessa, mihin osallistuivat F1-sarjan toimitusjohtaja Stefano Domenicali, FIA-pomo Nikolas Tombazis ja kaikkien kymmenen F1-tallin päättäjät, todettiin, että F1:n nykyinen pistelaskusysteemi pidetään voimassa myös kaudella 2025.

– Kokouksessa oltiin yksimielisiä siitä, että systeemiin ei tehdä muutoksia, kansainvälisen autoliiton FIA:n tiedotteessa todetaan.

Tuoreeltaan F1:n niin sanotut peräpään tallit ovat pystyneet napsimaan pisteitä. Ainoa poikkeus on ollut Valtteri Bottaksen edustama Sauber, joka on yhä nollilla.

Muutokseen ei nähty osaltaan tarvetta siksi, koska F1:n voimasuhdetilanne on tasaantunut merkittävällä tavalla.

Pohdittu sääntömuutos ei olisi vaikuttanut Sauberin suomalaiskuljettajan Bottaksen tämän kauden pistetilanteeseen, sillä hän ei ole ollut yhdessäkään kisassa 12 parhaan kuljettajan joukossa.

F1:n sääntöihin tehdään kuitenkin yksi muutos. Johtoryhmän kokouksessa päätettiin puuttua kuljettajien vähimmäispainorajaan, mikä nostetaan 80 kilosta 82 kiloon. Muutos tehdään "kuljettajien hyvinvointia ajatellen". Tämän myötä autojen minimipaino nousee 798 kilosta 800 kiloon kaudella 2025.

F1-kausi jatkuu tulevana viikonloppuna Belgian Span radalla. Belgian GP on samalla viimeinen kisa ennen kolmen viikon mittaista kesälomaa. 

Lue myös:

    Uusimmat