Palvelussa sallitaan jatkossa joissain maissa vahvojen sanakäänteiden käyttö venäläishyökkääjien soimaamisen yhteydessä.
MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.
Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä.
Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta.
Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi.
Facebook on päättänyt höllentää Venäjän Ukrainaan kohdistuneen hyökkäyksen vuoksi väliaikaisesti sääntöjään koskien väkivaltaista kirjoittelua.
Palvelussa voidaan jatkossa hyväksyä lausunnot kuten "kuolema venäläisille tunkeutujille". Uskottavia uhkia siviilejä kohtaan ei sen sijaan hyväksytä.
Venäjän sotatoimet Ukrainassa on tuomittu laajalti kansainvälisessä yhteisössä, minkä lisäksi ne ovat kirvoittaneet myös kovia pakotteita ja monet yhtiöt ovat ilmoittaneet rajoittavansa toimintaansa Venäjällä.
Sota on kirvoittanut myös lisääntyvässä määrin vihaa verkossa.
– Venäjän Ukrainaan kohdistuneen hyökkäyksen johdosta, me olemme väliaikaisesti sallineet poliittisen ilmaisun muotoja, jotka tavallisesti rikkoisivat väkivaltaista puhetta koskevia sääntöjämme, Facebookin emoyhtiö Meta kertoi tiedotteessa.
– Me emme edelleenkään salli uskottavia vaatimuksia venäläissiviileihin kohdistuneesta väkivallasta, yhtiö lisäsi.
Facebook julkaisi tiedotteensa sen jälkeen, kun uutistoimisto Reuters oli kertonut asiasta yhtiön sisältömoderaattoreilleen lähettämiin sähköposteihin pohjaten.
Nähtävästi linjaus on voimassa vain osassa maailmaa. Reutersin mukaan uusi lepsumpi linja koskee Viroa, Latviaa, Liettuaa, Armeniaa, Azerbaidzhania, Georgiaa, Unkaria, Puolaa, Romaniaa, Venäjää, Slovakiaa ja Ukrainaa.
Tor-verkko apuun Venäjän rajoittaessa palveluiden toimintaa
Facebook ja muut yhdysvaltalaiset teknologiajätit ovat ryhtyneet toimiin rangaistakseen Venäjää Ukrainaan hyökkäämisestä. Venäjän hallinto on puolestaan päättänyt estää Facebookin ja Twitterin toimintaa maassa.
Venäjän lisäksi Facebookin toiminta on estetty Kiinassa ja Pohjois-Koreassa.
Twitter on kertonut tuoreeltaan avanneensa Tor-verkossa toimivan sivuston, joka mahdollistaa aiempaa turvallisemman ja yksityisemmän viestinnän. Twitterin uutisesta on kertonut muun muassa yhdysvaltalainen teknologiauutissivusto Verge.
Vergen mukaan Twitterin normaalia sivua on ollut aiemminkin mahdollista käyttää Tor-selaimen kautta, mutta viestipalvelun uusi versio tarjoaa lisää suojakerroksia jo entuudestaan anonyymiin käyttökokemukseen.
Tor-verkkoa käytetään yleensä Tor-selainohjelmalla, jolla voi selata normaaleja verkkosivuja anonyymisti sekä selailla vain Tor-verkossa toimivia anonyymejä.onion-päätteisiä verkkosivuja.
Tor-verkko on mahdollistanut muun muassa pääsyn sellaisille sivustoille, jotka ovat tavallisesti sensuurin kohteena. Sillä voi esimerkiksi lukea estettyjä uutissivustoja. Tor-verkon sisältöihin eivät esimerkiksi nettisensuuristaan tunnetut Kiinan viranomaiset pysty puuttumaan.
Venäjä otti tiukemman kuristusotteen mediasta
Lehdistön vapaus on ollut uhattuna Venäjällä jo pidempään, mutta hyökkäyksen jälkeen hallinto kovensi kuristusotettaan riippumattomasta mediasta.
Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti muun muassa viikko sitten lain, jonka mukaan Venäjän asevoimia koskevien "valeuutisten" julkaisemisesta voi saada jopa 15 vuoden vankeustuomion.
Moskovan virallisesta linjasta poikkeavan tiedon saaminen Ukrainan sodasta on Venäjällä vaikeutunut muutoinkin, sillä maa on ilmoittanut rajoittavansa pääsyä useiden uutismedioiden tarjontaan.
Uuden lain hyväksymisen jälkeen monet ulkomaiset uutispalvelut kertoivat myös itse rajoittavansa toimintaansa Venäjällä muun muassa henkilökuntansa turvallisuuteen vedoten.
Koville joutuneiden mediayhtiöiden tavoin useat kansainväliset yhtiöt ovat niin ikään kertoneet rajoittavansa toimintaansa Venäjällä suurvallan hyökkäyksen vuoksi. Kaikkiaan noin 300 yhtiön on kerrottu ilmoittaneen vetäytyvänsä Venäjältä.