Internetin vapaus on kaventunut jo viitenä perättäisenä vuonna, raportoi maailman sananvapaustilannetta seuraava riippumaton Freedom House -järjestö.
Raportin mukaan 61 prosenttia maailman väestöstä elää maissa, joissa esimerkiksi valtaapitävien kritisointi verkossa on rangaistavaa. 58 prosenttia puolestaan elää maissa, joissa bloggaajia tai muita verkkokirjoittajia on vangittu uskonnollisten, poliittisten tai yhteiskunnallisesti arkojen aiheiden kommentoinnista.
Netin käyttöä rajoittavat hallitukset ovat alkaneet käyttää sensuurin keinona entistä enemmän verkkoyritysten ja yksityisten verkonkäyttäjien painostusta, raportissa sanotaan. Esimerkiksi Googlea, Twitteriä ja Facebookia painostetaan poistamaan arkaluontoiseksi koettua sisältöä.
– Hallitukset painostavat enenevissä määrin yksityishenkilöitä ja yksityisiä yrityksiä poistamaan julkaisuja sen sijaan, että suodattaisivat tai estäisivät verkkosisältöjä, Freedom Housen projektipäällikkö Sanja Kelly sanoo.
– Hallitukset tietävät, että verkonkäyttäjät ovat yhä taitavampia kiertämään nämä valtioiden asettamat tekniset esteet.
Lähi-itä ja Ranska "ottaneet takapakkia"
Hallitukset ovat kiristäneet internetin käyttöön liittyviä säädöksiä erityisesti Lähi-idässä, Freedom House sanoo.
Verkon valvontaa ovat sen mukaan lisänneet eritoten maat, joissa sosiaalista mediaa käytettiin Arabikevään kansannousujen toteuttamiseen.
Myös Ukrainassa ja Ranskassa on järjestön mukaan otettu "huomattavaa takapakkia" internetin vapaassa käytössä.
Ranskaa järjestö soimasi lakimuutoksesta, joka teki "terrorismin puolustelusta" rangaistavaa sekä maan uudesta tiedustelulaista, joka antaa valtiolle oikeudet kerätä ja analysoida metadataa operaattoreilta.
Ukrainassa puolestaan syytteet maan hallintoa kritisoineita vastaan ovat raportin mukaan yleistyneet, ja Itä-Ukrainassa Ukrainan hallintoa kannattavia kommentteja verkossa julkaisseet ovat joutuneet väkivallan kohteiksi, raportissa sanotaan.
Freedom Housen vertailussa on mukana 65 maata. Näistä 32:ssa oli viime vuoden kesäkuun jälkeen kiristetty jollain tavalla internetin käyttöä koskevia säädöksiä. Vertailun mukaan verkon käyttö on vapaata 18:ssa ja osittain vapaata 28:ssa maassa. 19 maassa verkkovapautta ei vertailun mukaan ole.
Kaikkein vähiten verkkovapauksia on vertailun mukaan kiinalaisilla, syyrialaisilla ja iranilaisilla. Vapainta verkon käyttö on Freedom Housen mukaan Islannissa. Pohjoisen saarivaltion kintereillä vapaina verkkomaina seurasivat Viro, Kanada, Saksa, Australia, Yhdysvallat ja Japani. Suomi ei ollut mukana vertailussa.