Facebookin kritiikki voimistuu: Raivopäiset isoäidit ja muut protestoijat vaativat Zuckerbergin eroa – toimitusjohtaja kongressin kuultavana

Yhdysvaltain kongressissa alkaa tänään kaksipäiväinen kuuleminen Facebook-skandaalista. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg antaa julkisen selvityksen hallinnolle yhtiön toimista.

– Zuckerbergiin ei voi luottaa, huutaa pieni mielenosoittajien joukko Facebookin rakennuksen edessä Piilaaksossa.

Raging Granniesin eli raivopäisten isoäitien mielenosoitus on yksi monista, joissa vaaditaan Facebookin toimitusjohtajan eroa.

– Anteeksipyyntö ei mitenkään riitä! Se kuulostaa heikolta, Mark ei ole hoitanut tätä hyvin. Tehkää asetukset helpoksi! Olen isoäiti, ja olen Facebookissa, koska haluan nähdä, mitä lapsenlapseni tekevät. Viimeksi eilen yritin ymmärtää yksityisasetuksia ja tarvitsin siihen tyttäreni apua. Se on tehty tahallaan vaikeaksi, Ruth Robertson sanoo MTV Uutisille.

#DeleteFacebook -liikehdintä on voimistunut, kun paljastui, että Facebook-palvelun kautta on valunut käyttäjien tietoja vääriin käsiin. Muun muassa Applen toinen perustajista Stephen Wozniak ilmoitti liittyvänsä Facebookin jättävien joukkoon.

Kaliforniassa yritetään muuttaa lakia

Facebookin kritisointi ei jää vain protestointiin, vaan Kaliforniassa yritetään myös muuttaa lakia. Sanfranciscolainen miljonääri Alastair Mactaggart on sijoittanut omaa rahaa reilu kaksi miljoonaa lakihankkeeseen, jolla lisättäisiin kuluttajien yksityisyyden suojaa.

– Muutama vuosi sitten juttelin Googlen insinöörin kanssa ja kysyin, kuinka huolissaan yksityisyydestä pitäisi olla, Hän vastasi, että jos ihmiset vain tietäisivät, mitä yhtiöt meistä tietävät, he olisivat erittäin huolissaan, California Consumer Privacy Actin hallituksen puheenjohtaja Mactaggart kertoo.

– Kun kollegani aloitti nimien keräämisen tammikuussa, hänen piti selittää hanketta ihmisille. Nyt ihmiset kilpailevat lomakkeista ja repivät niitä junissa kädestä. Ihmiset ovat todella vihaisia, Mactaggart lisää.

Lakiehdotuksessa vaaditaan, että kuluttajat tietäisivät tarkkaan mitä tietoja yrityksillä heistä on. Laki estäisi yrityksiä myymään tietoja eteenpäin ja kasvattaisi yritysvastuuta, mikäli yhtiöt toimivat väärin.

Mactaggert tarvitsee ehdotuksen eteenpäin viemiseksi reilu 350 000 nimeä. MacTaggartin mukaan kolme neljäsosaa allekirjoituksista on kasassa, mutta muun muassa Facebook yrittää laittaa kapuloita rattaisiin. Vasta nimien saavuttamisen jälkeen Kalifornian paikallispoliitikot ovat velvollisia käsittelemään lakihanketta eikä hanke silloinkaan välttämättä etene alkua pidemmälle.

– Zuckerberg pyytelee nyt anteeksi, mutta jättää kertomatta, että samaan aikaan sekä Google että Facebook keräävät rahaa meitä vastaan. Heillä on yli miljoona lakihankkeemme pysäyttämiseksi. He pelkäävät, että jos laki menee läpi Kaliforniassa, se laajenee koko maahan.

– Tällä hetkellä USA:ssa ei ole kunnollista yksityisyyden suojaa. Euroopassa on tehty tiukennuksia eivätkä yritykset halua samaa tänne mistään hinnasta - ihmisten tiedot tuottavat niin paljon rahaa.

Kysyn Facebookin edessä olevilta mielenosoittajilta, että aikovatko he jättää Facebookin viimeisimmän kohun vuoksi. Raivopäisistä isoäideistä kerrotaan, etteivät he aio, ainakaan vielä.

– Minulla oli itse asiassa tapahtumakutsu tähän protestiin Facebookissa, Robertson naurahtaa.


Lue myös:

    Uusimmat