FBI:n puhelinansasta saadut tiedot veivät Suomen tullin ison marihuanalastin jäljille – huumeet tuotiin Espanjasta ovelalla tavalla

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n rikollisille virittämä ANOM-puhelinansa on paljastanut Suomessa muun muassa sadan kilon marihuanasalakuljetuksen. Tulli pääsi Helsingissä huumeiden jäljille amerikkalaisilta saatujen viestien perusteella. ANOM-tiedoista on käynnissä Suomessa useita tutkintoja.

Tulli ratsasi maaliskuussa Koillis-Helsingin Sienitiellä sijaitsevan varaston, josta löytyi noin 80 kiloa marihuanaa. Huumeet oli pakattu kilon pusseihin ja salakuljetettu Suomeen Espanjasta keksilaatikoissa normaalin rahdin mukana.

Varastossa marihuana oli jätesäkeissä hevoskärryssä. Toisessa ratsiassa Helsingin Vallilan Inkoonkadulla huumeita löytyi 20 kiloa lisää samaa huume-erää. Asunnossa oli myös amfetamiinia ja fentanyylilaastareita. 

Tutkinnassa tulli löysi myös kolme 3D-tulostettua konepistoolia.

Vaikka tutkinta sai alkunsa ANOM-viesteistä, tulli käytti laajasti perinteisempää telekuuntelua ja televalvontaa.

Tulli ei halunnut kommentoida tutkintaa. Tämän jutun tiedot perustuvat jutun esitutkinta-aineistoon ja tuomioon. Viranomaiset ovat olleet varsin vaitonaisia ANOM-tutkinnoista.

ANOM-operaatio ja Suomi

Tutkinta sai alkunsa FBI:n välittämien ANOM-viestien perusteella. Kesäkuussa FBI ja Australian poliisi kertoivat ujuttaneensa viime vuosina rikollisille salatuiksi väitettyjä puhelimia, jotka kuitenkin välittivät rosvojen viestit FBI:lle. Näitä puhelimia tuli rikollisille Suomeenkin. Operaation nimi oli Trojan Shield eli Troijan kilpi.

Viestejä kyettiin seuraamaan Yhdysvalloissa reaaliajassa ja ne välitettiin eteenpäin. Lainvalvontaviranomaisille viestit ovat olleet hyödyllisiä, koska rikolliset ovat uskoneet viestivänsä täysin salatussa verkossa.

Marihuanajuttu on ensimmäinen Suomessa julkisuuteen tulleista ANOM-jutuista. Esitutkinta-aineistosta selviää millä perusteella FBI tietoja Suomeen lähetti.

– Keskusrikospoliisi sai FBI:n toteuttaman oma-aloitteisen kansainvälisen tiedonluovutuksen perusteella tietoa sellaisista viesteistä, joissa FBI:n suorittaman analyysin perusteella arvioitiin olevan jokin yhteys Suomeen (mm. Suomessa asuva käyttäjä, Suomessa oleva laite, suomen kieli), esitutkintaan liitetyssä selostuksessa todetaan.

Selostus on otsikoitu esitutkintapöytäkirjassa "Troijan Shield - yhteenveto pöytäkirjoihin". Nimen perusteella se vaikuttaa asiakirjalta, joka on tarkoitus liittää tulossa olevien ANOM-tutkintojen esitutkintoihin selostamaan operaatiota. 

Asiakirjan mukaan FBI:n luovuttamaa tietoa on käytetty Suomessa aluksi esitutkinnan suuntaamiseen. Todisteena käytettävät viestit vahvistetaan erikseen oikeusapupyynnöillä Yhdysvaltoihin.

Tavallaan Yhdysvalloista saadut tiedot rinnastuvat Suomessa telekuunteluun, joka edellyttäisi Suomessa tuomioistuimen pakkokeinopäätöstä.

– Koska kyse on FBI:n oma-aloitteisesti hankkimasta tiedosta, niin oikeusapupyyntöihin ei ole tarvinnut hankkia Suomessa pakkokeinopäätöksiä tuomioistuimista, asiakirjassa todetaan.

Poliisin ja tullin mukaan tiedot on hankittu FBI:n toimesta Yhdysvaltain lakien perusteella, joten käsillä ei ole sellainen tilanne, jossa hyödyntämiskielto voisi tulla kyseeseen.

Helsingin käräjäoikeus ei nähnyt ongelmaa ANOM-tietojen käytössä todisteena ja hyväksyi ne näytöksi.

Poliisilla ja tullilla on käynnissä ANOM-viestien perusteella useita tutkintoja, joissa on ollut toistasataa vangittua.

Tuomiot

Marihuanajutussa selvisi, että huumeita oli salakuljetettu ensimmäisen kerran jo tammikuussa. Silloin kyse oli 70 kilosta. Nämä aineet ehdittiin myymään ja levittämään. Oikeus katsoi, että kyse oli kaikkiaan 170:stä marihuanakilosta.

Oikeus tuomitsi heinäkuussa virolaisen kaksikon marihuanajutussa pitkiin rangaistuksiin. Tomas Kalhori, 28, tuomittiin törkeistä huumerikoksista ja törkeästä ampuma-aserikoksesta 9 v 6 kk vankeuteen. Toomas Valk, 26, sai yhdeksän vuoden tuomion.

Suomalainen, 100 kilon erän marihuanaa varastoon vastaanottanut 45-vuotias Vesa-Matti Hyvönen sai jutussa 4 v 6 kk  vankeutta.

Lue myös:

    Uusimmat