Suomeen on hiljattain perustettu uusia miesten yhteisöjä. Viime vuoden lopulla esimerkiksi pidettiin valtakunnallinen Miesten piiri -tapahtumakokonaisuus, joka kattoi lähes koko maan. Tempaus saa jatkoa helmikuussa.
Lisäksi uusi feministinen miesjärjestö Miehet ry pyrkii vaikuttamaan miehiä koskeviin asioihin, kuten perhevapaisiin, myönteisesti miesnäkökulmasta. Samalla naisia halutaan tukea esimerkiksi suostumusperustaisen raiskauslain vaatimuksessa.
Valtakunnallinen Miesten piiri -tapahtumakokonaisuuden alullepanija oli hyvinvointivalmentaja Teemu Syrjälä, ja tulijoita on lähes koko Suomesta. Osallistujia kehotetaan jakamaan omaa kokemustaan elämästä, tunteistaan ja ihmisenä olemisesta mahdollisimman spontaanisti.
Turussa tilaisuutta järjestämässä ollut Jussi Vierimaa innostui asiasta ja päätti ylläpitää paikallisen miesten piirin toimintaa.
– Nykyisin puhutaan toksisesta maskuliinisuudesta. Piireissä tulee esille sitä vastoin monipuolinen mieskuva – vahva ja herkkä, älykäs, kommunikoiva ja rakastava, Vierimaa kertoo.
Toksisella maskuliinisuudella tarkoitetaan esimerkiksi aggressiivista käytöstä ja tunteettomuutta. Toksisuus merkitsee sananmukaisesti myrkyllistä.
Ihmissuhteet ykköspuheenaiheena
Valtakunnallinen Miehet ry puolestaan aloitti toimintansa ennen vuodenvaihdetta. Patentti- ja rekisterihallitus hyväksyi yhdistyksen hakemuksen tämän vuoden alussa.
Vierimaa ja Miehet ry:n perustaja Nitin Sood kertovat, että miesten keskusteluissa yksi aihe nousee ylitse muiden: ihmis- ja parisuhteet. Edelleenkin vaikuttaisi olevan niin, etteivät miehet voi puhua vapaasti tunteistaan.
Samoin on kokenut pidemmän linjan toimijan, Profeministit ry:n aktiivijäsen Bert Bjarland, joka on ollut mukana useammissa miesryhmissä 1970-luvulta alkaen.
Vuonna 1999 perustettu Profeministit ry on ottanut kantaa nykyistä tiukemman raiskauslain puolesta. Yhdistys ei ole kuitenkaan kokoontunut enää vuosiin. Myös juuri toimintansa aloittanut feministinen miesjärjestö Miehet ry vaatii suostumusperustaista raiskauslakia.
Asiasta on tehty myös kansalaisaloite, joka keräsi yli 50 000 allekirjoitusta. Aloitteessa vaaditaan raiskauksen määritelmää muutettavaksi niin, että sukupuoliyhteydestä ilman toisen osapuolen suostumusta tulee rangaistavaa. Tällä hetkellä raiskauksen määritelmä perustuu ensisijaisesti käytettyyn väkivaltaan tai sen uhkaan.
Oikeusministeriö selvittää parhaillaan seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistusta.
Rasisminvastaisuus ja some-läsnäolo uutta
Feminismiaate miesten keskuudessa ei ole uusi asia. 1990-luvun lopulla televisiosarjojen ja teatteriesitysten parissa aloittanut näytelmäkirjailija Juha Jokela muistaa, kuinka hän on jo pitkään yrittänyt kyseenalaistaa stereotyyppisen ajattelun naisten rooleista.
Hän ei enää aloita roolihahmon suunnittelua sukupuolesta, vaan jostain muusta ominaisuudesta.
– Stereotyypeistä luopuessa näytelmäkirjailijalle avautuu kokonaan uusi maailma, Jokela sanoo.
Tampereen yliopiston sukupuolentutkimuksen professorin Johanna Kantolan mukaan nyt miesten keskuudessa virinneessä feminismissä uutta on laajempi rasisminvastaisuus ja näkyvä läsnäolo sosiaalisessa mediassa, kuten Twitterissä.
Esimerkiksi Miehet ry saikin alkunsa perustajansa Nitin Soodin yhdestä tviitistä, jossa hän kysyi tuntemiltaan miehiltä halukkuutta luoda uudenlainen miesjärjestö. Sellainen, jossa tarkoituksena olisi toimia yhteistyössä feministinaisten kanssa – mutta miesten lähtökohdista.