FIA-pomolta tymäkkä kannanotto formuloista – eri linjalla tallipäälliköiden kanssa

Kansainvälisen autoliitto FIA:n puheenjohtaja Mohamed Ben Sulayem haluaa Formula ykkösiin lisää talleja ja vähemmän kilpailuja.

FIA hyväksyi Andretti Formula Racingin F1-talliehdokkaaksi lokakuun alussa. Jos se hyväksytään mukaan, ajaa F1-sarjassa kaikkiaan 11 tallia. Tallien lisäys on FIA:n puheenjohtaja Mohamed Ben Sulayemin mukaan oikea suunta. 

– Minun unelmani on, että sarjassa täytetään kaikki 12 tallipaikkaa, ja että Yhdysvalloista tulisi talli, autovalmistaja, moottori ja ajaja. Sitten voisi mennä Kiinaan ja toivoa samaa, Ben Sulayem maalailee Reutersin mukaan.

Sulayemin mukaan on todennäköistä, että Andrettin talli tulee mukaan General Motorsin Cadillac-brandilla, vaikka muiden tallien onkin kerrottu vastustavan lisätallia. Vastustuksen kerrotaan johtuvan siitä, että talleille jaettavaan rahapottiin tulisi yksi jakaja lisää, ja sitä myötä jokaisen tallin saama osuus olisi pienempi.

Esimerkiksi Mercedeksen tallipäällikkö Toto Wolff on sanonut, että jos F1:iin haluaa mukaan, tulisi tahon ostaa olemasa oleva tiimi itselleen. Se on kallista lystiä, sillä tiimien hinta-arviot pyörivät noin miljardin dollarin, eli noin 940 miljoonan euron tietämillä.

– Andrettia ei voi pakottaa ostamaan olemassa olevaa tiimiä vain, koska omistajat haluavat myydä, Ben Sulayem sanoo.

– En mainitse nimiä, mutta he halusivat, että minä vakuutan General Motorsin (että heidän pitää ostaa talli). Se ei kuitenkaan ole minun työtäni, en ole välittäjä, Ben Sulayem kertoo.

Liikaa kisoja

On kerrottu, että uuden tiimin pitäisi maksaa 200 miljoonan dollarin liittymismaksu, joka jaettaisiin tämän hetken 10 tallin kesken. Joidenkin mukaan summa on liian pieni.

Rahan lisäksi tallipäälliköt ovat vastustaneet uutta tallia, koska heidän mukaansa radalla olisi liikaa ruuhkaa kisaviikonloppujen aikana. 

– Radoilla pitäisi olla tarpeeksi tallipaikkoja 12 tiimille. Mielestäni kisojen määrä on liian korkea eikä suinkaan tiimien. Tarvitsemme lisää talleja ja vähemmän kisoja, Ben Sulayem sanoo suoraan.

Ensi kaudella kisoja ajetaan jopa 24 kappaletta., kun esimerkiksi kymmenen vuotta sitten kisoja oli vain 19. Tällä kaudella kisaviikonloppuja oli alun perin 23, mutta Italian kisan perumisen myötä kilpailuja tulee 22. Kausi kestää helmikuun lopusta marraskuun loppuun ja henkilökunnan jaksaminen alkaa olla koetuksella.

 

Lue myös:

    Uusimmat