Tiukka salassapito vaikeuttaa tiedonsaantia Finavian kiistellystä omistajaohjauksesta viime vuoden lopussa. Valtiontalouden tarkastusvirasto on päättänyt salata lentokenttäyhtiön hallituksen pöytäkirjan, jossa on kerrottu liikenne- ja viestintäministeriön näkemyksistä. Salausperusteena on yhtiön liikesalaisuus sekä se, että tietojen antaminen voisi ilman painavaa syytä olla vahingoksi tunnistettaville henkilöille.
Ministeriöstä kerrotun mukaan Finavian hallituksen puheenjohtaja Riitta Tiuraniemi soitti 27. marraskuuta 2015 omistajaohjauksesta vastanneelle liikenneneuvos Juhani Damskille ja kysyi, voisiko yhtiö edetä kanteiden nostamisessa aiempaa johtoaan vastaan.
Damski toisti puhelussa ministeriön aiemman kannan, että olisi toivottavaa olla etenemättä, koska ministeriö yhä selvitteli asiaa. Vastaus oli sovittu liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) kanssa.
Tätä ohjeistusta käsiteltiin sittemmin Finavian hallituksessa, ja se kirjattiin kokouksen pöytäkirjaan. STT:n tietojen mukaan kyse ei ole vain lyhyestä kirjauksesta, vaan laajemmasta käsittelystä. Hallituksella alkoi olla jo kiire päättää, edetäkö kanteissa vuotta 2010 koskien ollenkaan, koska niiden takaraja oli umpeutumassa vuoden lopussa.
Kanteet olisivat koskeneet johdannaiskauppoja, joissa Finavia hävisi vuosina 2009-2011 yhteensä 34 miljoonaa euroa. Kanteita voidaan nostaa vielä tänä vuonna, mutta nyt enää vuoden 2011 osalta.
Jo tammikuussa 2015 johdannaissotkusta oli nostettu kanteet Finavian käyttämää tilintarkastusyhtiötä vastaan. Syyskuussa hallitus päätti kanteista myös aiempaa johtoa vastaan, mutta Berner halusi asiasta lisäselvityksiä.
2. joulukuuta Tiuraniemelle selvisi, että ministeriö oli hänen tietämättään valmistellut sovintosopimuksen tilintarkastusyhtiön kanssa, koska se uhkasi asiassa vastakanteilla. Tiuraniemi erosi vastalauseena hallituksesta. Jäljelle jääneet jäsenet päättivät sen jälkeen jättää myös kertaalleen päätetyt johdon kanteet nostamatta.
Ministeriö ohjeisti lokakuussa ja marraskuussa
Tarkastusviraston laatimassa taustamuistiossa mainitaan kaksi ajankohtaa, jolloin ministeriö viesti kanneasiasta Finavian hallitukselle. STT uutisoi muistiosta viime kuussa. Toinen viesteistä oli kansliapäällikkö Harri Pursiaisen 14. lokakuuta lähettämä sähköpostiviesti, jonka STT sai tarkastusvirastosta julkisuuslakin perustuvalla tietopyynnöllä.
Myös liikenne- ja viestintäministeriö julkaisi sen lauantaina verkkosivullaan. Toisella "viestillä" tarkoitetaan 27. marraskuuta käytyä puhelinkeskustelua.
Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää ihmetteli sitä koskevia salassapitoperusteita STT:n haastattelussa elokuussa.
– Peruste löytyy laista. Eri asia on, onko se pätevä tässä yhteydessä. On hyvin kyseenalaista, voiko virkatehtävissään toimiva ja tutkittavana oleva henkilö saada tätä salassapitosuojaa. Suoja on tarkoitettu lähinnä niin sanotuille ilmiantajille tai "pilliinpuhaltajille" (whistleblower), jotka tuovat esiin epäkohtia, Mäenpää sanoi.
STT kysyi kyseistä pöytäkirjaa uudelleen, kun selvisi, että juuri siihen on kirjattu ministeriön marraskuinen ohjeistus.
Tarkastusvirastosta vastattiin, että salauspäätös pysyy voimassa aiemmin kerrotuilla perusteluilla. Ratkaisusta voi valittaa hallinto-oikeuteen, jolloin asian käsittely kestää vähintään kuukausia.