Fingrid: Sähkökatkoihin joudutaan vasta poikkeuksellisissa sääolosuhteissa, joita esiintyy noin kerran 10 vuodessa – tällainen on pahin skenaario

Kiertävät sähkökatkot ensi talvena eivät ole todennäköisiä Olkiluoto 3 ydinvoimalaitoksen viivästyksistä huolimatta, sanoo Fingrid.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitoksen aikataulun viivästyminen jälleen lisää todennäköisyyttä sähköpulaan ensi talvena.

Teollisuuden Voima (TVO) tiedotti myöhään maanantaina illalla, että laitos alkaa tuottaa säännöllisestä sähköä aikaisintaan tammikuun lopulla.

– Ensimmäinen ajatukseni oli, että silloin on talvi jo hyvin pitkällä. Yleensä kulutushuiput sattuvat joulu-, tammi- ja helmikuulle. Tämä tarkoittaa, että tiukkojen tilanteiden todennäköisyys kasvaa, sanoo kantaverkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen.

Suomessa on kesästä asti varoiteltu, että kiertäviin sähkökatkoihin voidaan joutua turvautumaan, jos sähköä ei ole tarjolla riittävästi kysyntään nähden. Olkiluoto 3 tuottaa parhaimmillaan yli 10 prosenttia Suomen sähköstä, minkä vuoksi sen merkitys sähkön riittävyydelle on suuri. 

Ruusunen ei kuitenkaan pidä sähkökatkoja todennäköisenä edes tilanteessa, jossa Olkiluoto 3 ei tuota sähköä. 

Tämän hetkisten arvioiden mukaan sähkökatkoihin joudutaan turvautumaan vasta poikkeuksellisissa sääolosuhteissa. 

Se tarkoittaisi, että pakkasta olisi eteläisessäkin Suomessa yli 25 astetta, ja sää olisi poikkeuksellisen tyyni. Tuolloin kysyntä olisi suurta, ja tuulivoiman tuotanto on vähäistä.

Samanaikaisesti myös Ruotsissa sää olisi poikkeuksellisen kylmä, minkä vuoksi sähköä tuotaisiin Suomeen tavallista vähemmän. Näin poikkeukselliset sääolosuhteet vallitsevat Ruususen mukaan noin kerran kymmenessä vuodessa.

– En sanoisi, että se on todennäköistä. Se on pahin skenaario, johon pitää varautua.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid on jo kesästä asti varautunut siihen, että Olkiluoto 3:a ei saada lainkaan käyttöön talvella. 

– Emme voi mennä toivotaan toivotaan -strategialla. Olemme riskienhallintaorganisaatio, ja mielessä on koko ajan se, mitä tapahtuu, kun kaikki mahdollinen menee pieleen. Suunnitelmia on tehty siltä pohjalta.

Ruususen mukaan Suomessa sähkön hinta voi nousta ensi talven hintapiikkien aikana jopa yli euroon kilowattitunnilta, mikäli pahimmat skenaariot toteutuvat.


Lue myös:

    Uusimmat