Kuinka paljon Suomessa pitää kuluttaa sähköä ennen kuin ollaan äärirajoilla? Tällainen on Fingridin arvio kulutushuipusta

Sähkön riittävyys ja hinta ovat puhuttaneet suomalaisia tänä talvena ehkä enemmän kuin koskaan. Eilen pelättiin kulutushuippua, mutta se jäi yhä kokematta. Asiantuntija kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa, milloin sellainen on uudelleen näköpiirissä ja mitkä tekijät siihen vaikuttavat.

Kantaverkkoyhtiö Fingridissä ennakoitiin alkuviikolla, että eilinen keskiviikko olisi ollut sähköverkon kannalta vuoden toistaiseksi hankalin pakkasen kiristymisen ja tuulten tyyntymisen takia. 

Sähköä riitti kuitenkin odotettua enemmän, eikä kantaverkkoyhtiö Fingrid joutunut turvautumaan sähkökatkoihin. 

Fingridin valvomopäällikön Arto Pahkinin mukaan sähkön kulutus oli eilen reilut 11 000 megawattia. Miten paljon sen pitäisi sitten vielä nousta, että oltaisiin äärirajoilla?

– Kyllä se tuosta vielä muutaman tuhat megaa voi mennä ylöspäin. Olemme ennustaneet, että 14 400 megawattia olisi huippu, jolloin pitäisi saada ulkomailta Ruotsista ja Virosta siirrettyä Suomeen aika reilustikin sähköä. Meidän oma tuotantokykymme on varmaan jotain 11 000 kilowatin luokkaa. 

– Tilanne riippuu myös siitä, pystyykö tuulivoima toimimaan. Kovalla tuulella saadaan sähköä pikkuisen enemmän kuin tuo 11 000 megaa, Pahkin selvittää.

Sitä, milloin kulutuspiikki on korkeimmillaan, on Pahkinin mukaan vaikea arvioida, koska sääennustetta pitkälle tulevaisuuteen ei ole.

– Siitä nähtäisiin, milloin pakkanen kiristyy Etelä-Suomessa yli 15 asteeseen ja pysyy siellä pitkään. Eli silloin, kun pakkanen kiristyy todella korkealle, vodaan olettaa, että kulutushuippu tulee. 

Tällaisiin hintoihin sähkö voi nousta jouluna 4:06
Tällaisiin hintoihin sähkö voi nousta jouluna

Miksi Suomesta viedään sähköä?

Suomeen tuodaan sähköä ulkomailta, mutta samaan aikaan Suomesta myös viedään sähköä ulkomaille. 

Pahkin perustelee kuluttajan kannalta kummallista asiaa markkinavoimilla.

– Me olemme eurooppalaisilla sähkömarkkinoilla ja ne toimivat niin, että kuluttaja ostaa sähköä sähköpörssistä. Jos hinta on jossain päin kallista, tuottajat myyvät sähköä sinne. 

– Nyt hinta on ollut aika kova Euroopassa, ja sähköä on siirtynyt Viron suuntaan, Baltiaan ja sitä kautta myös Ruotsiin.

Lue myös:

    Uusimmat