Finnair kuristaa budjettiaan: 60 miljoonaa pois, syynä Venäjän ilmatilan sulkeutuminen

Finnairin tulos oli alkuvuonna 133 miljoonaa tappiollinen. Tappio väheni hieman vuodesta 2021.Lentoyhtiö Finnair aloittaa uuden kustannussäästöohjelman, jolla tavoitellaan ensivaiheessa 60 miljoonan euron säästöjä.

Nämä säästöt tulevat jo saavutettujen 200 miljoonan euron säästöjen päälle. Säästöjen yksityiskohdista ei ole vielä kerrottu tarkemmin.

Säästötarve johtuu Venäjän ilmatilan sulun pitkittymisestä, joka vaikuttaa erityisesti Aasiaan suuntautuvaan lentoliikenteeseen.

– Täydennämme kustannussäästöohjelmaa samalla kun jatkamme pitkän aikavälin ratkaisun määrittämistä Venäjän ilmatilan sulkuun, sanoo toimitusjohtaja Topi Manner osavuosikatsauksessa.

Hän huomauttaa, että Venäjän hyökkäyssodan lisäksi yhtiön tilanteeseen on vaikuttanut alkuvuonna edelleen myös koronapandemia.

– Omikronmuunnos rajoituksineen ja sulkutoimineen heikensi kysyntää erityisesti tammi- ja helmikuussa. Tämän vuoksi kysynnän ennakoitu kasvu taukosi kahdeksi kuukaudeksi.

Liikevaihto kasvoi, tappio tuntuva

Finnairin matkustajamäärä lähes viisinkertaistui alkuvuonna vuoden takaisesta ja oli 1,5 miljoonaa. Liikevaihto oli 400 miljoonaa euroa, mikä on 252 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Vertailukelpoinen tulos oli 133 miljoonaa tappiollinen. Tappio oli hieman vähentynyt vuoden 2021 vastaavasta ajasta, jolloin se oli 143 miljoonaa.

Finnair arvioi tuloksensa parantuvan toisella neljänneksellä. Sitä tukee matkustuskysynnän voimakas palautuminen, mutta sitä rasittaa polttoaineen hinnan nousu ja vähäinen Pohjois-Aasian liikenne.

"Lentoyhteydet Suomen elinehto"

Hallitus kertoi tänään, että se on viime viikolla puoltanut Finnairille jo aiemmin myönnetyn hybridilainan muuttamista pääomalainaksi. Pääomalaina vahvistaisi Finnairin omaa pääomaa. Lainan myöntäminen edellyttää vielä Euroopan komission valtiontukipäätöstä.

Hallitus toteaa, että Finnair on valtiolle strategisen intressin yhtiö.

– Toimivat lentoyhteydet ovat koko Suomen elinehto. Kotimaan ja kansainvälisiä yhteyksiä tarvitsevat niin kansalaiset kuin yritykset, sanoo eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat