Suuri tulospäivä: Nokian Renkaat varoittaa liikevoittonsa laskevan Ukrainan sodan takia, Koneen toimitusjohtaja tyytyväinen tilausten lisääntymiseen

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa eri yritysten tulosjulkistuksia ensimmäiseltä vuosineljännekseltään. 

Nokian Renkaat varoittaa liikevoittonsa laskevan merkittävästi Ukrainan sodan ja pakotteiden vuoksi

Nokian Renkaat odottaa liikevaihtonsa ja liikevoittonsa laskevan merkittävästi tänä vuonna viime vuoteen verrattuna Ukrainan sodan ja pakotteiden vuoksi. Yhtiöllä on suuri tehdas Venäjällä, ja pakotteet vaikuttavat kykyyn valmistaa renkaita sekä myydä niitä Venäjällä ja Keski-Euroopassa.

Pakotteet eivät vielä ehtineet vaikuttaa täydellä voimallaan Nokian Renkaiden alkuvuoden tulokseen. Yhtiön liikevoitto kohosi tammi-maaliskuussa 59 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 44 miljoonasta eurosta.

Cargotecin liikevoitto kasvoi

Konepajayhtiö Cargotec on parantanut alkuvuonna tulostaan.

Yhtiön vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi 26 prosenttia viime vuoden vastaavasta jaksosta ja oli nyt 65 miljoonaa euroa. Liikevaihto puolestaan kasvoi 17 prosenttia ja oli 851 miljoonaa.

Cargotecin toiminta on alkuvuonna kärsinyt koronapandemiaan liittyvistä vaikeuksista toimitusketjuissa ja logistiikassa, mikä on nostanut myös inflaatiotasoa. Venäjän sota on puolestaan hankaloittanut komponenttien saatavuutta ja kiihdyttänyt niin ikään inflaatiota.

Cargotecin saamat tilaukset kasvoivat alkuvuonna kaksi prosenttia.

Kone kasvatti tilauksiaan, mutta liikevoitto laski

Hissiyhtiö Kone sai tammi-maaliskuussa liki 17 prosenttia enemmän tilauksia kuin vuosi sitten. Samalla yhtiön oikaistu liikevoitto kuitenkin laski yli viidenneksellä ja päätyi 196 miljoonaan euroon.

Liikevaihto koheni viidellä prosentilla 2,4 miljardiin euroon.Toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth on tilausten ja liikevaihdon kasvuun tyytyväinen.

– Olemme myös edistyneet hyvin hintojen nostamisessa, tuotekustannusten alentamisessa sekä tuottavuuden ja laadun parantamisessa, hän sanoi osavuosikatsauksessa.

Loppuvuodella riittää töitä, kun maailmanlaajuisissa toimitusketjuissa on odotettavissa entistä enemmän häiriöitä Venäjälle asetettujen pakotteiden ja koronakriisin seurauksena.

– Liikevoittomarginaalimme lasku puolestaan on selvä huolenaihe, vaikka tämä kehitys olikin odotettua. 

Kone korjasi loppuvuoden näkymiään alaspäin ja ennakoi nyt, että liikevaihdon kasvu asettuu 2–5 prosenttiin verrattuna viime vuoteen ja oikaistun liikevoiton olevan 1,18–1,28 miljardia euroa. Aiempi arvio liikevaihdon kasvusta oli 2–7 prosenttia ja liikevoiton arvioitiin voivan yltää 1,33 miljardiin.

Näkymien toteutuminen edellyttää, että Kiinan koronarajoitukset purkautuvat kesäkuun loppuun mennessä ja että liiketoiminta kääntyy sen jälkeen nopeaan kasvuun. 

Kone ennakoi, että Kiinan markkinoilla uusmyynti laskee huomattavasti, kun kiinteistömarkkina on kiristynyt. Muualla maailmassa Kone odottaa kasvua. 

Konecranesin tilaukset ennätyskorkealla

Konepajayhtiö Konecranesin tilaukset kasvoivat alkuvuonna ennätyskorkealle. Tilausten arvo oli yli miljardi euroa, mikä on yli kolmanneksen viime vuotta enemmän.

Yhtiön kannattavuus sen sijaan heikkeni. Oikaistu liikevoitto oli tammi-maaliskuussa 37 miljoonaa euroa, mikä on yli viidenneksen pienempi kuin vastaavana aikana viime vuonna.

Yhtiön liikevaihto laski noin viidellä prosentilla ja oli 672 miljoonaa.

Konecranesin väliaikaisen toimitusjohtajan Teo Ottolan mukaan markkinoiden epävakautta ovat lisänneet entisestään Ukrainan sodan aiheuttama inflaation kiihtyminen ja materiaalien saatavuusongelmat.

Työeläkeyhtiö Elon tuotot jäivät pakkaselle alkuvuonna

Työeläkeyhtiö Elon sijoitustuotot jäivät alkuvuonna 1,9 prosenttia pakkaselle tammi-maaliskuussa, kun yhtiö viime vuonna ylsi samalla jaksolla 3,9 prosentin tuottoon.

Sijoitusten markkina-arvo oli maaliskuun lopulla 28,8 miljardia ja vakavaraisuusaste 126 prosenttia.

Sijoitusmarkkinoilla on alkuvuonna tapahtunut käänne synkempään suuntaan, kun kiihtyvä inflaatio, rahapolitiikan kiristyminen ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan painoivat näkymiä. Sota Ukrainassa ja talouspakotteet ovat heikentäneet talouskasvun edellytyksiä etenkin Euroopassa, yhtiö arvioi.

Telia kasvoi maltillisesti

Teleyhtiö Telian oikaistu käyttökate nousi tammi-maaliskuussa 0,3 prosenttia 7,2 miljardiin kruunuun (690 miljoonaan euroon), samalla kun liikevaihto nousi reilulla 2,1 prosentilla 21,8 miljardiin kruunuun.

Toimitusjohtaja Allison Kirkby totesi katsauksessaan, että käänteen aikaansaaminen Suomen liiketoiminnassa on Telialle erittäin tärkeä tavoite tänä vuonna. Alkuvuonna näkyi myönteisiä merkkejä, mutta työtä on vielä paljon edessä. Kirkbyn mukaan parannusta tarvitaan muun muassa verkkojen laadussa, tuotemerkkejä koskevissa mielikuvissa ja kustannustehokkuudessa.

–  Olemme oikealla tiellä kohti kestävää käännettä tämän vuoden loppupuolella, Kirkby vakuutti tiedotteessa.

Telian liiketoiminta on Kirkbyn mukaan toistaiseksi selvinnyt vähin vaurioin Ukrainan sodasta. Yhtiö on pyrkinyt tarjoamaan apuaan sodan uhreille muun muassa antamalla liittymiä ilmaiseksi tai alennushintaan.

Telia Company omistaa MTV Oy:n.

Finnair 60 miljoonan säästökuurille

Finnairin tulos oli alkuvuonna 133 miljoonaa tappiollinen. Tappio väheni hieman vuodesta 2021.Lentoyhtiö Finnair aloittaa uuden kustannussäästöohjelman, jolla tavoitellaan ensivaiheessa 60 miljoonan euron säästöjä.

Nämä säästöt tulevat jo saavutettujen 200 miljoonan euron säästöjen päälle. Säästöjen yksityiskohdista ei ole vielä kerrottu tarkemmin.

Säästötarve johtuu Venäjän ilmatilan sulun pitkittymisestä, joka vaikuttaa erityisesti Aasiaan suuntautuvaan lentoliikenteeseen.

– Täydennämme kustannussäästöohjelmaa samalla kun jatkamme pitkän aikavälin ratkaisun määrittämistä Venäjän ilmatilan sulkuun, sanoo toimitusjohtaja Topi Manner osavuosikatsauksessa.

Hän huomauttaa, että Venäjän hyökkäyssodan lisäksi yhtiön tilanteeseen on vaikuttanut alkuvuonna edelleen myös koronapandemia.

– Omikronmuunnos rajoituksineen ja sulkutoimineen heikensi kysyntää erityisesti tammi- ja helmikuussa. Tämän vuoksi kysynnän ennakoitu kasvu taukosi kahdeksi kuukaudeksi.

Lue myös:

    Uusimmat