Suomen suurimmat irtisanomiset tehtiin, kun Nokian matkapuhelintoimintoja ajettiin alas.
Finnair kertoo tavoittelevansa yt-neuvotteluissa 1 000 työntekijän vähentämistä Suomessa. Kotimaan henkilöstöstä lähtöpassit saisi noin 15 prosenttia.
Finnair näyttäisi nousevan tavoittelemallaan irtisanottavien määrällä kuluvan vuoden ykköseksi.
Kauppalehti keräsi tietoja julkisuuteen nousseista irtisanomista. Lisäksi tukena oli SAK:n keräämää aineistoa, jossa ei ole kuitenkaan tuoreimpia tietoja.
Keväällä kerrottiin, että SOL oli aikeissa vähentää väkeä 3 000 ihmisellä. Luku on suurin, mitä viime aikoina ja viime vuosina on esitetty.
Kauppalehti yritti tarkentaa irtisanottujen lopullista määrää, mutta tätä kirjoittaessa SOL ei ole vielä vastannut kysymykseen. Kauppalehden tietojen mukaan irtisanomiset vaihtuivat kuitenkin lomautuksiin.
Korona iskee rajusti logistiikkaan ja matkailuun. Eckerö Line ilmoitti huhtikuussa päättyneissä neuvotteluissa irtisanovansa liki 500 ihmistä.
Viking Line kertoi puolestaan tiistaina tavoittelevansa enintään 200 henkilön osa-aikaistamista, lomauttamista tai irtisanomista. Neuvottelut koskevat yhtiön maahenkilöstöä Suomessa, Ruotsissa, Virossa ja Ahvenanmaalla eli noin 570 henkilöä.
Tänä vuonna teollisuusyhtiöistä väen vähentämisistä ovat kertoneet myös muun muassa Wärtsilä ja Valmet.
Muutamia poikkeustapauksia lukuun ottamatta massiivilta irtisanomisilta on kuitenkin vältytty. Yritykset ovat käyttäneet koronan aiheuttamassa poikkeustilanteessa hyväkseen lomautuksia.
Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli heinäkuun lopussa yhteensä 387 000 työtöntä työnhakijaa. Kasvua viime vuodesta oli 119 000 henkeä.
Lukema on parempi kuin esimerkiksi toukokuussa, jolloin hakijoiden määrä oli vuotta aiempaan verrattuna 206 000 henkeä koholla. Lomautettujen määrä on elokuun puolivälissä laskenut toukokuun yli 170 000:sta noin 65 000 henkeen.
Nokian ja Microsoftin luvut omissa sfääreissään
Suomen suurimmat yksittäiset väenvähennykset tapahtuivat Nokiassa, kun yhtiön matkapuhelintoiminnat ajautuivat kriisiin ja liiketoiminta myytiin lopulta Microsoftille, joka puolestaan päätyi ajamaan kyseiset toiminnat alas.
Pelkästään kesäkuussa 2012 ilmoitettujen yt-neuvotteluiden seurauksena Nokia vähensi väkeään Suomessa noin 3000 hengellä.
Kesällä 2015 Microsoft kertoi vähentävänsä yhteensä 2 300 työntekijää. Vuonna 2014 lähtöpassit ennätti saada jo yli 1 000 ihmistä. Myös Nokiaan jääneissä verkkotoiminnoissa on tehty vuosien saatossa isoja henkilöstöjärjestelyjä.
Massiivisia väenvähennyksiä tehtiin takavuosina myös metsäteollisuudessa yritysjärjestelyjen, paperikoneiden sulkemisten ja tehtaiden lakkautusten myötä.
Paperin kulutuksen pudotus näyttäisi jatkuvan. Niinpä paperikoneiden sulkemisia, ja niiden aiheuttamia väenvähennyksiä nähtäneen metsäteollisuudessa myös tulevina vuosina.