Suomalaisliitto muutti Venäjä-boikottiaan – kohuratkaisu vastoin Olympiakomitean suositusta: "Vastuuton päätös"

Nyrkkeily vaikeuksissa kansainvälisesti – myös Suomessa lajin suosio hiipumaan päin 2:21
Tulosruutu selvitti viime syyskuussa kansainvälisen olympianyrkkeilyn vaikeuksia.

Suomen nyrkkeilyliitto on päättänyt antaa suomalaisurheilijoille luvan otella venäläisiä ja valkovenäläisiä vastaan arvokisoissa ja olympiakarsinnoissa, mikä on ristiriidassa sen aiemman linjan kanssa. Liiton toimitusjohtaja Marko Laine perustelee päätöstä urheilullisilla tekijöillä. 

Nyrkkeilyliitto päätti vajaa vuosi sitten laajamittaisesta Venäjä-boikotista maan aloitettua sotatoimet Ukrainainassa. Päätös koski myös Valko-Venäjää, joka on tukenut Venäjän hyökkäystä. 

Boikotti kielsi suomalaisnyrkkeilijöiden lähettämisen kilpailuihin Venäjälle tai Valko-Venäjälle, venäläis- ja valkovenäläisottelijoiden sekä -toimitsijoiden päästämisen Suomessa järjestettäviin tapahtumiin ja  suomalaisiskijöiden osallistumisen kansainvälisiin kilpailutapahtumiin, joissa venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat saavat edustaa maataan.

Hiljattain liitto teki yhden muokkauksen tähän linjaan. 

– Arvokilpailuihin ja olympiakarsintoihin osallistuvat suomalaiset nyrkkeilijät voivat otella Venäjää tai Valko-Venäjää edustavaa ottelija vastaan, liitto tiedotti kaksi viikkoa sitten

Suomi onkin lähettämässä joukkueen maaliskuussa Intian New Delhissä käytäviin naisten MM-kisoihin. Liiton päätöksestä uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat. 

Intiassa kehään odotetaan nousevan myös venäläisiä ja valkovenäläisiä ottelijoita omissa maatunnuksissaan. 

Toimitusjohtaja Marko Laine perusteli Suomen lajiliiton kritiikkiä saanutta linjamuutosta urheilullisilla seikoilla. 

– Tässä tilanne on se, että (kesän) olympiakarsinnat lähestyvät, ja jotta urheilijat pystyvät niihin valmistautumaan, se vaatii myös kansainvälisiä otteluita. Myös muut maat ovat siellä mukana, niin koimme, että tämä on urheilijoillemme kohtuuton tilanne joutua kärsimään tästä, Laine kommentoi MTV Urheilulle. 

Laineen mukaan Suomi kävi usean maan kanssa keskusteluja yhteisestä boikotista, mutta rintamaa ei syntynyt.    

– Vastaavanlainen linja kuin Suomella on käsittääkseni Ruotsilla, Norjalle, Tanskalle ja Englannilla, Laine selvittää. 

Vastoin Olympiakomitean suositusta

Suomen olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto suhtautuu nyrkkeilyliiton ratkaisuun ymmärtäväisesti. 

– Jos ajatellaan suomalaisia urheilijoita, niin heille pitäisi varmistaa rauha valmistautua Pariisin olympialaiskarsintoihin. Jotta he eivät joudu kärsimään siitä tilanteesta, niin ymmärrän, että sitä vasten tämä on varmasti tehty, Susiluoto kommentoi MTV Urheilulle. 

– Tämä on lajiliiton, heidän toimivallassaan oleva päätös. Meidän suositukset ovat suosituksia. 

Olympiakomitean yleinen kanta Venäjästä ja Valko-Venäjästä ei ole muuttunut. 

– Suomen olympiakomitessa on edelleen tällä hetkellä voimassa se, ettemme suosita, että venäläiset ja valkovenäläiset osallistuisivat (kilpailuihin). Yksittäisissä kansainvälisissä lajiliitoissa tämä on sallittu, ja nyrkkeily kuuluu näihin. Suomen nyrkkeilyliitto on pyrkinyt muuttamaan tätä, mutta on jäänyt vähemmistöön. 

Suomen olympiakomitean entisellä toimitusjohtajalla ja pääsihteerillä Mikko Salosella oli nyrkkeilyliiton MM-kisamatkapäätökseen rapsakampi näkemys. 

– Tilanne on ollut kohtuuton jo kohta vuoden kaikille ukrainalaisille – urheilijat mukaanlukien. Vastuuton päätös Suomen nyrkkeilyliitolta, ja myös urheiluyhteisön vastuullisuusohjelman vastainen linjaus, Salonen kirjoitti Twitterissä


"Olemme täysin sitä vastaan"

Kansainvälinen nyrkkeilyliitto IBA on ollut korruptioskandaalin kourissa, ja lajin asema Pariisin 2024 olympialaisissa on vakavasti uhattuna. IBA:n johdossa on venäläinen Umar Kremlev ja pääsponsorina venäläinen maakaasu- ja öljykonserni Gazprom.

Kansainvälisen liiton linja venäläisiä ja valkovenäläisiä vastaan on ollut suopea. 

– Olemme täysin sitä vastaan. Olemme Suomen olympiakomitean kanssa samoilla linjoilla. Ensinnäkin tuomitsemme Venäjän ja Valko-Venäjän toimet. Ja olemme sitä mieltä, ettei heitä pitäisi päästää kansainväliseen urheiluun mukaan, Laine alleviivaa. 

– Teemme aktiivisesti töitä sen eteen, että IBA:n toiminta kehittyisi. Meillä on parikymmentä länsimaata (käsittävä) allianssi, jonka kanssa olemme pyrkineet viemään asioita eteenpäin, mutta hieman heikolla menestyksellä. 

– Olemme olleet muun muassa hollantilaisen puheenjohtajaehdokkaan takana. Keinot ovat kannanottoja ja keskusteluja muiden maiden kanssa. Pyrimme vaikuttamaan siellä kansainvälisessä lajiliitossa.

– Tarkkaa tietoa ei tällä hetkellä ole. Uskon, että olemme mukana Pariisissa, Laine summaa.

Lue myös:

    Uusimmat