Fleecekangas on "vuoden pahin turhake": Pahentaa vesistöjen tilannetta

Polyesterikangas fleece on valittu Suomen Luonto -lehden tämän vuoden turhakkeeksi.

Toimituksen valinta päätyi fleeceen, koska polyesterikankaista irtoaa mikromuoveja, jotka aiheuttavat haittaa muun muassa vesistöille ja pahentavat osaltaan merissä kelluvia muoviroskalauttoja.

Suomen ympäristökeskuksen tekemissä pesututkimuksissa fleecetakista irtosi yhdellä pesukerralla jopa 200 000 mikromuovipalaa. Fleece ei kuitenkaan ole edes pahin polyesterikangas mikromuovihaittojen vertailussa.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, sanoo ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta. 

Tekokuituja on käytetty jo vuosikymmeniä, mutta niiden ympäristöhaittoja on alettu tutkia vasta viime aikoina.

Vuoden turhake valittiin lehden lukijoiden lähettämien yli 400 ehdokkaan joukosta. Ehdolla olivat myös esimerkiksi astianpesuainetabletin muovikääre, erilaiset hajustetut tarvikkeet kuten wc-paperi tai kissanhiekka ja monenlaiset kertakäyttöesineet sekä sähkötupakka.

Viime vuonna turhakkeeksi valittiin muovikassi ja vuonna 2015 muovinen kananmunankotelo. Myös muun muassa hajustettu roskapussi, pantiton pullo ja lehtipuhallin ovat saaneet turhaketittelin.

Lehti määrittelee turhakkeeksi tarpeettoman ja hyödyttömän tai käsittämättömän esineen tai asian, jolla on haitallisia ympäristövaikutuksia. Turhake valittiin nyt 18. kerran.

Lue myös:

    Uusimmat