Flow’n perustaja muistelee festarin syntyä: "Tarkoituksena oli järjestää hyvät bileet, mutta homma lähti käsistä"

Flow
Julkaistu 12.08.2017 08:02
Toimittajan kuva

Rebeca Romero

rebeca.romero@mtv.fi

Tänä viikonloppuna Helsingin Suvilahdessa järjestettävä Flow Festival on saavuttanut 14 vuodessa suuren suosion niin helsinkiläisten, maakunnista tulevien festarikävijöiden ja viime vuosina myös ulkomailta tulevien turistien keskuudessa.

Flow Festivaali on kasvanut vuodesta 2004 yli 70 000 kävijällä. Kun helsinkiläispariskunta Suvi ja Tuomas Kallio ystävineen järjestivät ensimmäisen kerran tapahtuman Helsingissä VR:n makasiineilla, he eivät olisi uskaltaneet edes haaveilla, että jonakin vuonna tapahtuman päälavalla esiintyisi Lana Del Reyn tasoisia artisteja. Saatikka sitten, että festivaalin kävijämäärä kipuaisi 75 000:een.

Niin kuitenkin kävi.

– Halusimme järjestää Helsingissä sellaisen tapahtuman, jonne voisimme itse osallistua, omien toiveiden putiikkifestivaalin, jossa yhdistyy kiinnostava ajankohtainen musiikki, viihtyisä tapahtumapaikka, hyvät palvelut ja ilmapiiri, Flow Festivalin toimitusjohtaja Suvi Kallio sanoo.

26164259

Flow Festival sai alkunsa Helsingin juhlaviikkojen Huvila-teltassa järjestetyn Nuspirit Helsinki -kollektiivin keikan jälkimainingeissa, kun Juhlaviikkojen silloinen johtaja pyysi kollektiivia järjestämään seuraavana vuonna laajemman kokonaisuuden.

Alkuperäisessä järjestäjäporukassa oli mukana muun muassa muusikoita, DJ:tä, klubipromoottori, tuottajia, ja visualisteja. Luovan osaamisen ja kontaktien avulla toteutettiin ensimmäinen Flow - Nuspirit Helsinki -tapahtuma vuonna 2004.

– Flow oli aluksi Helsingin juhlaviikkojen "sateenvarjon" alla ja osana sen ohjelmaa. Esiintyjät olivat tuolloin paljolti meidän omia sekä kavereiden bändejä ja musiikkiprojekteja. Flow Festival oli aluksi ikään kuin Nuspirit Helsinki muusikkokollektiivin sivutyö, Kallio muistelee.   

12751992

Vuonna 2004 ensimmäisen Flow’n pääesiintyjinä nähtiin amerikkalainen jazz-laulaja Marlena Shaw ja brittiläinen hiphop-muusikko Ty. Tapahtuman suosio oli heti taattu ja liput menivät kuumille kiville. Kävijöitä oli noin 4 500.

– Suosio oli suurta alusta lähtien ja tapahtuma on ollut vuosittain loppuunmyyty tai lähes loppuunmyyty. Olemme kehittäneet Flow’ta vuosittain aina edellistä vuotta paremmaksi ja mielestäni olemme onnistuneetkin siinä varsin hyvin, Kallio sanoo.

22287113

Vuonna 2007 Flow muutti nykyiseen paikkaansa Suvilahden teollisuusalueelle ja vaihtoi nimensä virallisesti Flow Festivaliksi.

– Se vuosi voidaan nähdä jonkinlaisena käännekohtana. Siirryimme sisätiloista ulkotilaan joutomaalle, jonne tapahtuman tuottaminen vaatii toki enemmän osaamista ja resursseja. 

Vuonna 2007 festarin kävijämäärät nousivat ensimmäisen kerran yli kymmenentuhannen. Nyt, kymmenen vuotta myöhemmin alue on yhä sama, mutta yleisö odotellaan paikan päälle seitsemän kertaa enemmän.

– Emme olisi kymmenen vuotta sitten uskoneet, että Flow kasvaa näin isoksi. Tarkoituksenamme oli järjestää niin sanotusti hyvät bileet, mutta homma lähti heti käsistä ja kysyntää oli paljon. Tapahtuma kasvoi suosion myötä vuosi vuodelta. Ammattimaisemmaksi ja suunnitelmallisemmaksi tapahtuman tekeminen muuttui vuodesta 2008.   

Tavoitteena kasvattaa Flow’ta ulkomaille

Flow on alkanut kiinnostaa myös ulkomailla. Kallion mukaan kävijöistä lähes 15 prosenttia tulee ulkomailta ja kansainvälinen tunnettuus ja kiinnostus kasvaa koko ajan.  Flow on ollut myös esillä useissa kansainvälisissä medioissa.

– Tavoitteenamme on kasvaa myös kansainvälisesti siten, että tulevaisuudessa Flow Festivalia järjestettäisiin myös Suomen rajojen ulkopuolella, Kallio sanoo.

26179564

Iso osa Flow’ta on alusta asti ollut festivaalin visuaalisuus. Suvi Kallio kertoo, että siihen on panostettu tänäkin vuonna.

– Flow on kokonaiselämys joka koostuu paitsi esiintyvistä artisteista myös kaikesta muusta mitä yleisö kokee tapahtuma-alueella. Panostamme todella paljon tapahtuma-alueen visuaalisuuteen ja viihtyvyyteen sekä laadukkaisiin palveluihin. Flow’n ruokatarjonta on esimerkiksi tarkoin mietitty kokonaisuus jossa Helsingin kiinnostavimman ravintolat tarjoilevat annoksiaan. Flow’n ohjelmassa on myös aina mukana musiikin ohella muita taiteita kuten kuvataidetta ja elokuvataidetta. 

30651584

Flow’ta on usein kritisoitu korkeista lippuhinnoista. Tänäkin vuonna kolmen päivän lipun hinta kipuaa 195 euroon. Provinssirockin ja Ilosaarirockin lippujen hinnat ovat korkeimmillaan 145-149 euroa. Suvi Kallion mukaan Flow Festival on kuitenkin hinnoiteltu tarjontaan nähden varsin maltillisesti.

Vaikka festivaali on onnistunut rikkomaan kävijäennätyksensä vuosi toisensa perään, ei kunnianhimo ja uudistumisen tarve katoa minnekään.

– Tavoitteenamme on kehittää Flow’ta vuosittain entistä paremmaksi ja pysyä tapahtuma-alan edelläkävijänä. Olemme mukana myös Suvilahden alueen tulevaisuuden kehitystyössä ja tavoitteenamme on, että Helsingissä olisi tulevaisuudessa tapahtumille varattu alue, Kallio sanoo.

Flow järjestetään Helsingin Suvilahdessa 11.8.-13.8. 

Tuoreimmat aiheesta

Flow Festival