Fontti suttaa törkysanat ja kääntää vihapuheen neutraaliksi – ysiluokkalaiset Aava Tammilehto ja Aino Kaareskorpi vastaavat nopeasti kysymykseen, missä kiusaamista näkee eniten

Nuorten sosiaaliset kontaktit tapahtuvat yhä useammin verkossa. Jopa kolmasosa kiusaamisesta on siirtynyt nettiin ja määrä kasvaa nopeasti. Keskustelua nettikiusaamisesta herätetään uuden työkalun kautta.

Merilahden peruskoulun 9. luokkalaiset Aava Tammilehto ja Aino Kaareskorpi vastaavat nopeasti kysymykseen, missä kiusaamista näkee eniten. 

– TikTokissa ja Instagramissa, Aino sanoo.  

 – Pilkkaamista ja haukkumista ja yksityisasioiden levittämistä, Aava lisää.

Kiusaaminen on enenevässä määrin siirtynyt nettiin ja erilaisiin digitaalisiin kanaviin. Koronapandemia ei  ole helpottanut tilanneta.  

Lasten ja nuorten säätiön tänä keväänä järjestämissä etätyöpajoissa yli kolmasosa nuorista kertoi vihapuheen lisääntyneen korona-aikana.

– Viimeisimmässä tutkimuksessa jonka mySafety niminen yritys teki, todettiin, että noin kolmasosa nuorista on kokenut kiusaamista, sanoo Lasten ja nuorten säätiön toiminnanjohtaja Olli Alanen.

– On myös muita tutkimuksia, joissa tämä luku on ollut huomattavasti isompi. Voidaan sanoa, että kyllä merkittävä osa nuorista on nettikiusaamista kokenut.

Suhtaudutaanko nettikiusaamiseen tarpeeksi vakavasti?

–  Minä vastaisin, että ei suhtauduta . Haasteena on, että nettikiusaaminen jää helposti piiloon, ja me emme ole suhtautuneet siihen tarvittavalla vakavuudella,

– Meidän pitäisi ymmärtää se, että myös nettikiusaaminen on nuorelle ihan yhtä vakavaa ja hänen identiteettiään musertavaa. 

Fontti sumentaa törkysanat

Lasten ja nuorten säätiö sekä TietoEVRY etsivät yhdessä ratkaisuja nettikiusaamista vastaan innovatiivisin keinoin. Yhdessä nuorten kanssa kehitetty fontti korjaa kirjoitetun vihapuheen automaattisesti. Se on uusi tapa herättää keskustelua,  ja saada miettimään omaa verkkokäyttäytymistä.

– Fontti on alussa englanninkielinen ja se voidaan ladata koneelle. Se toimii esimerkiksi Word- ja Outlook -ympäristössä, kertoo viestintä- ja vastuullisuusjohtaja KiaHaring TietoEVRY:stä.

Fontti kehiteltiin yhdessä nuorten kanssa, Haring kertoo. 

– Kun sinne kirjoittaa haukkumasanoja, niin se samassa kääntää ne neuraalimmaksi tai sumentaa törkysanat.

– Jos kirjoitan sinne "I hate you" eli  "Minä vihaan sinua" , mikä on hyvin voimakas ilmaus, se kääntyy  lauseeksi "I disagree with you" eli  "Olen eri mieltä kanssasi". 

– Siinä on vissi ero ja myös vaikutuksessa, minkä se saa aikaan. 

Fonttia kehitetään nyt edelleen ja yhteistyökumppaneita haetaan myös Ruotsista ja Norjasta.

Päästäänkö sillä joskus siistimään kirjoituksia esimerkiksi muissa sovelluksissa?

– Teknologiassa lähes kaikki on mahdollista. Tämä on avaus ja katsotaan, mihin jatkokehitys johtaa.

– Nythän me kutsumme muita yhteistöjä ja yrityksiä kehittämään tätä kanssamme. Mahdollisuuksia on erilaisille sovelluksille. 

Lue myös:

    Uusimmat