Presidentti Sauli Niinistön Moskovan-matka sai perinteisen idänkauppamatkan sävyä, kun Venäjä vierailun aattona tarjosi yhteistyötä Loviisan ydinvoimalan kolmosreaktorin rakentamiseksi.
Tarjous tuli julki presidentti Vladimir Putinin toimiston lehdistötiedotteessa, mikä kertoo siitä, kuinka tärkeä asia ydinteknologian kauppaaminen länteen on Venäjälle.
Venäjän energiapolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen totesi STT:lle, että ydinteknologia on Venäjälle tärkeää sekä taloudellisesti että poliittisesti.
Juuri nyt Venäjä haluaa varmistaa, että Rosatom pääsee suunnitellusti rakentamaan Fennovoimalle ydinvoimalaa. Rosatom on Venäjän valtion korporaatio, joten se voi tarjota reaktorin Fennovoimalle hintaan, joka tuottaa yhtiölle tappiota. Alennusmyynnillä voi olla muitakin tavoitteita kuin venäläisen ydinteknologian viennin edistäminen.
– Huokeampi hinta toimii porkkanana Suomelle. Voidaan spekuloida, liitetäänkö kauppaan tausta-ajatuksia, että halutaan Suomen olevan tietynlainen, liittoutumaton valtio, Tynkkynen pohdiskeli.
Fennovoiman täytyy jättää rakennuslupahakemuksensa kesäkuun loppuun mennessä. Silloin kotimaisen omistusosuuden on oltava vähintään 60 prosenttia, mihin tarvittaisiin Fortumia.
Fortum on taas kytkenyt osanottonsa siihen, että se saa ostettua itselleen yli 75 prosentin omistusosuuden venäläisen TGC-1:n vesivoimatuotannosta.
– Tämä on Venäjän valtiolle ja presidentin hallinnolle hyvin tärkeä hanke. Ilman muuta yritetään edistää sitä, että Fortum ei lipeäisi Fennovoima-hankkeesta, Tynkkynen sanoi.
Perinteet ydinvoimayhteistyössä ovat pitkät ja juontavat juurensa 1970-luvulle, jolloin Neuvostoliitto sai kaupattua kaksi reaktoria Loviisaan.
Pääministeri Sipilä vaikeni
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei ollut tiistaina valmis keskustelemaan asiasta.
– Emme ole varautuneet mitenkään tämän käsittelyyn, hän sanoi Politiikan toimittajien lounaalla.
Valtiolla on osake-enemmistö Fortumista, mutta se ei voi tehdä päätöksiä pörssiyhtiön puolesta. Loviisan kolmosreaktori on tässä vaiheessa kaukana. Yhtiö ilmoittikin, ettei sillä ole "mitään tekeillä Loviisan kolmannen reaktorin suhteen".