Fortum: Omistusoikeus ei Venäjällä muutu – haltuunottoa koskevan asetuksen vaikutukset yhä epäselvät

4:14imgPöllöraadin jäsenet ihmettelevät, kuinka Fortumin päätös johtoryhmän palkkioista on mennyt läpi omistajaohjausyksikön kautta.
Julkaistu 26.04.2023 17:16

MTV UUTISET – STT

Putin on allekirjoittanut asetuksen, jonka mukaan Venäjä voi ottaa väliaikaisesti haltuunsa ulkomaisten yhtiöiden omaisuutta, myös Fortumin. Fortumin mukaan virallista tietoa haltuunotosta ei ole saatu.

Energiayhtiö Fortumin käsityksen mukaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin allekirjoittama omaisuuden haltuunottoa koskeva asetus ei vaikuta omaisuuden ja yhtiöiden omistusoikeuteen Venäjällä. Yhtiö kertoo asiasta keskiviikkona lähettämässään pörssitiedotteessa.

–  On kuitenkin edelleen epäselvää, miten tämä vaikuttaa esimerkiksi Fortumin Venäjän-liiketoimintaan tai meneillään olevaan toimintojen myyntiprosessiin, Fortum toteaa tiedotteessa.

Yhtiön mukaan väliaikainen hallinnointi kohdistuu Fortumin venäläisen tytäryhtiön PAO Fortumin osakkeisiin. Yhtiön nettovarallisuuden arvo Venäjällä oli viime vuoden lopussa noin 1,7 miljardia euroa.

Lue myös: Venäjä on ottanut haltuunsa Fortumin omaisuuden Venäjällä, kertovat uutistoimistot – Fortum ei ole saanut virallista tietoa asiasta

Tiistaina voimaan tulleen asetuksen mukaan Venäjä voi ottaa väliaikaisesti haltuunsa ulkomaisten yhtiöiden omaisuutta, jos Venäjän omaisuutta takavarikoidaan ulkomailla. Vastatoimet on pantu käytäntöön Fortumin ja sen entisen tytäryhtiön Uniperin osalta.

Uniper myytiin Saksan valtiolle viime vuonna. Asetuksesta kertoivat keskiviikon vastaisena yönä uutistoimistot Reuters ja Tass.

Asetuksessa todetaan, että yhtiöiden osakkeet on asetettu väliaikaisesti Venäjän valtion kiinteistöviraston haltuun.

Asetusta perustellaan sillä, että Venäjän on kiireellisesti vastattava Yhdysvaltojen ja muiden tahojen "epäystävällisinä ja kansainvälisen oikeuden vastaisina" pidettyihin toimiin, joita ei kuitenkaan määritellä sen tarkemmin.

Fortum ei saanut virallista vahvistusta

Fortum totesi keskiviikkoaamuna julkaistussa tiedotteessaan, ettei se ole saanut Venäjän viranomaisilta virallista vahvistusta omaisuuden haltuunotosta.

Yhtiö kertoi arvioivansa asetuksen vaikutuksia ja tiedottavansa, kun se saa uutta ja varmennettua tietoa.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) kirjoitti myöhemmin tviitissään pitävänsä tietoja Fortumia koskevasta ukaasista huolestuttavana. Hänen mukaansa valtio Fortumin enemmistöomistajana seuraa asiaa tiiviisti, mutta yksityiskohtien kommentointi on yhtiön vastuulla.

STT pyysi asiaan kommenttia myös valtioneuvoston kanslian omistajaohjausyksiköstä ja ulkoministeriöstä, mutta niitä ei saatu alkuiltaan mennessä.

Fortum valmisteli poistumista Venäjältä

Fortum kertoo verkkosivuillaan omistavansa Venäjällä seitsemän CHP-voimalaitosta Uralin alueella ja Länsi-Siperiassa, minkä lisäksi yhtiöllä on myös tuuli- ja aurinkovoimaloita maassa. Osa tuulivoimaloista on Fortumin osin omistamia.

Fortum ilmoitti viime keväänä alkavansa valmistella hallittua poistumista Venäjän markkinoilta sen jälkeen, kun Venäjä käynnisti hyökkäyssodan Ukrainaan. Yhtiö on myös aiemmin ilmoittanut jäädyttäneensä kaikki investoinnit Venäjän-toimintoihinsa.

Lue myös: Fortumin väistyvän hallituksen tempulle täystyrmäys: "Aivan läpimätä kulttuuri"

Viime vuoden liiketoimintakatsauksessaan yhtiön toimitusjohtaja Markus Rauramo kertoi, ettei myyntiä ollut saatu edistyksestä huolimatta toteutettua.

Yhtiö teki viime vuonna myös alaskirjauksia Venäjän-toiminnoistaan yhteensä noin 1,7 miljardin euron arvosta.

Keskiviikkoaamun notkahduksen jälkeen Fortumin kurssikehitys on ollut positiivista. Alkuillasta Fortumin kurssi oli noin prosentin nousussa.

Tuoreimmat aiheesta

Fortum