Pääministeri Juha Sipilällä (kesk.) ei ollut mitään vaikutusta Fortumin päätökseen sijoittaa Chempolikseen, sanovat yhtiön teknologiajohtaja Heli Antila ja yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Arto Räty STT:lle.
Ylen uutiset kertoi tänään, että valtionyhtiö Fortum sijoitti viime syksynä yli kuusi miljoonaa euroa Sipilän lasten osin omistamaan Chempolikseen.
Räty toteaa, että sijoituspäätös tehtiin pörssiyhtiön normaalin päätöksentekoprosessin mukaisesti.
– Yrityksen omistussuhteet eivät saa vaikuttaa, eivätkä vaikuta meidän päätöksentekoomme. Meidän tehtävämme on vain tuottaa voittoa osakkeenomistajille, joten me teemme päätökset liiketoiminnan näkökulmasta, Räty sanoo.
Antilan mukaan Fortumilla tehtiin biotalouteen liittyvää tutkimusta, jonka yhteydessä Chempoliksen teknologia osoittautui kiinnostavaksi.
– Haluttiin perehtyä heidän teknologiaansa paremmin, ja samalla he hakivat uusia sijoittajia. Tällä tavalla hanke eteni.
– Chempoliksen kehittämä prosessi oli erilainen ja vaikutti kustannustasoltaan ja teknologialtaan muita kiinnostavammalta.
"Sipilä-kytkös tiedettiin sijoituspäätöksen jälkeen"
Antila sanoo, ettei muista tarkkaan, milloin Chempoliksesta kiinnostuttiin sijoituskohteena tai milloin Sipilän liittyminen Chempolikseen tuli ilmi. Sijoituspäätös tehtiin Antilan ja Rädyn mukaan syyskuussa Fortumin johtoryhmän kokouksessa, ja yhtiö tiedotti kaupan toteutumisesta lokakuun 20. päivänä. Lehdistötiedotteessa kerrottiin, että viisi prosenttia Chempoliksesta omistaa Fortel Invest. Se on Sipilän lasten omistama sijoitusyhtiö.
Räty sanoo, että Sipilä-kytkös tuli hänen ja Fortumin toimitusjohtajan tietoon vasta sijoituspäätöksen jälkeen pari päivää ennen tiedotteen julkaisemista.
– Tieto oli ollut talossa ja aikaisemmin, mutta sitä ei katsottu niin merkittäväksi, että siitä olisi kerrottu johdolle. Tiedon tultua me totesimme, että kyseessä on kuitenkin niin herkkä asia, että päätimme panna omistukset näkyviin lehdistötiedotteeseen. Halusimme osoittaa, että tiedämme, ketkä ovat Chempoliksen omistajia.