G20-huippukokous alkaa Brasiliassa – tämän takia Putin ei voi osallistua

Sergei Lavrov G20
Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia ei nähdä huippukokouksessa, vaan Venäjää edustaa ulkoministeri Sergei Lavrov. AOP
Julkaistu 18.11.2024 06:05

MTV UUTISET – STT

Paikalla G20-huippukokouksessa ovat muun muassa USA:n presidentti Biden ja Kiinan presidentti Xi.

G20-maiden huippukokous alkaa tänään Brasilian Rio de Janeirossa. Huippukokous on kaksipäiväinen.

Brasilia isännöi G20-huippukokousta nyt ensimmäistä kertaa.

Rioon saapuvat monet maailman tärkeimmistä johtajista, muun muassa väistyvä Yhdysvaltain presidentti Joe Biden, Kiinan presidentti Xi Jinping, EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Britannian pääministeri Keir Starmer.

Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia ei nähdä huippukokouksessa, vaan Venäjää edustaa ulkoministeri Sergei Lavrov. Putinista on annettu Kansainvälisen rikostuomioistuimen pidätysmääräys, joten hänet voitaisiin periaatteessa pidättää, jos hän matkustaisi Brasiliaan. Pidätysmääräyksen syynä on ukrainalaisten lasten laiton siirtäminen Venäjän miehittämiltä Ukrainan alueilta Venäjälle.

Putin ei osallistunut myöskään viime vuoden G20-huippukokoukseen Intiassa.

Tämänvuotinen G20-huippukokous on ensimmäinen, johon Afrikan unioni osallistuu kokonaisuudessaan täysjäsenenä. Afrikan unioni hyväksyttiin G20-ryhmän jäseneksi viime vuoden huippukokouksessa. Samalla G20:n jäsenten määrä nousi 21:een, sillä 19 jäsenmaan lisäksi myös EU on ryhmän jäsen.

Teemana nälkä

Rion huippukokousta isännöi Brasilian presidentti Luiz Inacio Lula da Silva, joka on valinnut yhdeksi huippukokouksen tärkeistä teemoista taistelun nälkää vastaan. Huippukokouksessa on tarkoitus allekirjoittaa kansainvälinen sopimus nälänhädän ja köyhyyden vähentämiseksi.

Viime vuoden alussa presidentiksi palannut Lula on tehnyt nälän vähentämisestä yhden hallintonsa kärkitavoitteista. Vuonna 2023 vakavasta ruokapulasta kärsivien ihmisten määrä Brasiliassa laskikin 17,2 miljoonasta 2,5 miljoonaan.

Huippukokouksessa on tarkoitus keskustella myös muun muassa energiasiirtymästä ja kansainvälisten instituutioiden uudistamisesta.

G20-rymä perustettiin vuonna 1999 vastareaktiona pari vuotta aiemmin koetulle Aasian talouskriisille. Ryhmästä piti alun perin tulla valtiovarainministerien ja keskuspankkien johtajien keskustelufoorumi.

Vuonna 2008 ryhmän työ nostettiin valtioiden johtajien tasolle Yhdysvalloista alkunsa saaneet uuden finanssikriisin pyörteissä.

Tuoreimmat aiheesta

G20-ryhmä