Venäjän mukaan G20-maiden kokous Intiassa viikonloppuna on ollut menestys, koska Ukrainan sodan ei annettu länsimaiden toiveiden mukaan hallita kokousta. Myös Brasilian presidentti varoitteli "geopoliittisten kysymysten" vallasta.
AFP / Lehtikuva
MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.
Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä.
Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta.
Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi.
– Onnistuimme estämään länsimaiden yritykset kokousagendan "ukrainisoinnista". Tekstissä ei mainita Venäjää lainkaan. Intia on puheenjohtajana todellakin onnistunut liittämään G20:n eteläiset jäsenet yhteen, ylpeili Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.
Lavrov viittasi siihen, että Venäjän liittolaismaat, kuten Brasilia, Etelä-Afrikka, Intia ja Kiina, olivat saaneet äänensä kuuluville.
Venäjän presidentti Vladimir Putin ei osallistunut G20-kokoukseen, sillä Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC antoi maaliskuussa hänestä pidätysmääräyksen sotarikoksien vuoksi. Intia ei tosin ole ICC:n jäsen.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov osallistumassa G20-huippukokoukseen New Delhissä Intiassa.AFP / Lehtikuva
Lue myös: Putinia ei pidätetä, jos hän matkustaa Brasiliaan – "Haluamme kohdella ihmisiä hyvin"
"Emme halua jakautunutta järjestöä"
Myös Brasilian presidentti Luiz Inacio Lula da Silva otti kantaa Ukrainaan ottaessaan vastaan järjestön kiertävän puheenjohtajuuden.
– Emme saa antaa geopoliittisten kysymysten ottaa hallintaan G20:n agendaa. Emme halua jakautunutta G20:tä, vaan tarvitsemme rauhaa ja yhteistyötä konfliktin sijasta, Lula sanoi.
G20 päätyi eilen lauantaina vesitettyyn julkilausumaan Ukrainasta, jossa vaadittiin vain, että kaikki maat pidättäytyisivät voimankäytöstä ja toisen suvereenin valtion alueiden valtaamisesta.
Ukraina arvosteli lauantaina tuoreeltaan julkilausumaa. Maan ulkoministeriön mukaan G20-ryhmä ei voi olla ylpeä toimistaan Venäjän hyökkäyssotaan liittyen.
Sen sijaan Ukrainan voimakkaana tukijana tunnettu Yhdysvallat vakuutti lauantaina olevansa tyytyväinen tekstiin.
– Meidän näkökulmastamme se toimii. Se vahvistaa periaatteen, jonka mukaan valtiot eivät voi käyttää voimaa vallatakseen alueita, että ydinaseiden käyttö ei ole hyväksyttävää, ja että oikeudenmukaisen rauhan pitää perustua YK:n peruskirjan periaatteisiin mukaan lukien suvereniteetti ja alueellinen koskemattomuus, Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan luetteli.