Putin: Perustamme Kiinan kanssa uuden reilun maailmanjärjestyksen

0:17imgVladimir Putin ja Xi Jinping tapasivat Kazanissa.
Julkaistu 22.10.2024 17:17
Toimittajan kuva
Jukka Auramies

jukka.auramies@mtv.fi

@Auramies

STT

Venäjän presidentti Vladimir Putin ylistää maansa suhdetta Kiinaan isännöimässään Brics-maiden huippukokouksessa Kazanissa.

Putin kutsui Kiinan presidentti Xi Jinpingiä rakkaaksi ystäväkseen. Putinin mukaan Kiinan ja Venäjän välinen yhteistyö on yksi tärkeimmistä maailmaa tasapainottavasta asiasta.

– Suhteistamme on tullut malli, jollaista kahden maan välisen yhteistyön tulisi olla modernissa maailmassa, Putin sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

– Jatkamme Kiinan kanssa yhteistyötä uuden reilun maailmanjärjestyksen perustamiseksi, hän jatkoi.

Suurin Venäjällä järjestetty kansainvälinen kokous sitten sodan alun

Venäjän isännöimä BRICS-ryhmän kolmepäiväinen huippukokous alkoi tiistaina Kazanissa presidentti Putinin kahdenvälisillä tapaamisilla eri maiden johtajien kanssa. Länsimaiden mukaan Putin pyrkii käyttämään kokousta hyväkseen sen alleviivaamiseen, ettei Venäjä ole päinvastaisista pyrkimyksistä huolimatta jäänyt eristyksiin Ukrainan sodan takia.

Brics-tapaaminen on suurin Venäjällä järjestetty kansainvälinen kokous hyökkäyssodan alkamisen jälkeen helmikuussa 2022.

Putin tapasi Kazanissa ensimmäisten joukossa Intian pääministerin Narendra Modin, jolle hän kehui Venäjän ja Intian strategista kumppanuutta.

Modi puolestaan totesi Intian tukevan pyrkimyksiä pikaisen rauhan aikaansaamiseksi Ukrainaan. Hänen mukaansa Intia on jatkuvasti yhteydessä sekä Venäjään että Ukrainaan.

Intia ei ole tuominnut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, mutta ei ole toisaalta asettunut avoimesti tukemaan Putinia sodassa.

Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosa kehui Putinille Venäjän olevan "arvokas ystävä ja liittolainen".

– Venäjä on tukenut meitä alusta saakka: apartheidin vastaisen taistelun päivistä aina nykyhetkeen saakka.

Nato-Turkki pyrkii mukaan

Brasilia, Venäjä, Intia ja Kiina perustivat BRICS-ryhmän vuonna 2009. Myöhemmin ryhmään ovat liittyneet Etelä-Afrikka, Egypti, Etiopia, Arabiemiraatit ja Iran. Myös Saudi-Arabia on kutsuttu jäseneksi.

Kazaniin on tulossa varsinaisten BRICS-maiden lisäksi myös jäseneksi haluavien tai ryhmän kanssa yhteistyöhön pyrkivien maiden edustajia. Näistä kiinnostavin lienee Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan. Turkki on tukenut sodassa Ukrainaa, mutta pitänyt samalla yhteyksiä yllä Venäjän johtoon.

Turkki on myös Naton jäsenmaa, mutta ilmoitti silti syyskuussa haluavansa liittyä BRICS-ryhmään. Putinin keskustelut Erdoganin ja Iranin presidentin Masoud Pezeshkianin kanssa ovat vuorossa keskiviikkona.

BRICSin perustajajäsenistä Brasilian presidentti Luiz Inacio Lula da Silva ilmoitti jäävänsä pois Kazanista ja osallistuvansa kokoukseen etäyhteydellä. Lulan kerrottiin kaatuneen kotonaan ja loukanneen päänsä.

"Vahingoittaa YK:n mainetta"

Kenties kiistellyintä on YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin osallistuminen Kazanin kokoukseen, jota isännöi YK:n peruskirjaa räikeästi hyökkäyssodalla rikkonut Venäjä. Venäjän pelätään käyttävän Guterresin läsnäoloa hyväksi omiin propagandatarkoituksiinsa.

YK:n pääsihteeri vierailee Venäjällä ensimmäisen kerran laajamittaisen hyökkäyssodan aloittamisen jälkeen. Guterresilla ja Putinilla on kahdenvälinen tapaaminen huippukokouksen viimeisenä päivänä torstaina.

Ukrainan ulkoministeriö muistutti tiistaina, ettei Guterres hyväksynyt viime kesänä Ukrainan kutsua saapua rauhankokoukseen Sveitsiin. Nyt hänelle kuitenkin kelpasi "sotarikollisen" Putinin kutsu tulla Brics-kokoukseen.

– Tämä on väärä valinta, joka ei edistä rauhan asiaa, vaan ainoastaan vahingoittaa entisestään YK:n mainetta, Ukrainan ulkoministeriö viestitti X:ssä.

Tatarstanin pääkaupungissa Kazanissa olevien toimittajien mukaan turvatoimet kokouksen ympärillä ovat mittavat ja kaupunkilaisten liikkumista on rajoitettu. Tatarstan sijaitsee noin tuhannen kilometrin päässä Ukrainan rajasta, mutta ukrainalaiset ovat onnistuneet silti iskemään alueen kohteisiin pitkän kantaman lennokeillaan.

Vaihtoehto Swift-järjestelmälle?

Brics-ryhmän perusajatuksena on ollut luoda kilpailua liian länsijohtoisena pidetylle kansainväliselle järjestykselle ja sen erilaisille yhteenliittymille, kuten G7-ryhmälle. Venäjän mukaan kokouksen konkreettisena tavoitteena on muun muassa kehittää vaihtoehtoa pankkien väliselle kansainväliselle Swift-maksujenvälitysjärjestelmälle.

Venäjä suljettiin ulos Swift-järjestelmästä vuonna 2022 sen jälkeen, kun maa oli hyökännyt laajamittaisesti Ukrainaan. Tämä on vaikeuttanut Venäjän maksuliikennettä myös sen kanssa ystävällismielisten maiden kanssa.

Putin ei matkustanut edelliseen Brics-huippukokoukseen Etelä-Afrikkaan vuonna 2023. Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC on antanut Putinista kansainvälisen pidätysmääräyksen, joka periaatteessa velvoittaa ICC:n jäsenmaita, joihin Etelä-Afrikka kuuluu.

Putin ei myöskään aio osallistua ensi kuussa Brasiliassa pidettävään G20-maiden kokoukseen. Myös Brasilia on ICC:n jäsenmaa, samoin kuin Mongolia, missä Putin kylläkin vieraili syyskuussa joutumatta pidätetyksi.

Lue lisää: Venäjä isännöi Brics-maiden huippukokousta, myös YK:n pääsihteeri osallistuu

Professori: Venäjän pakotteet kääntymässä länttä vastaan – Brics-maat rakentavat vastaiskua

Tuoreimmat aiheesta

Vladimir Putin