G7-maiden määrä lahjoittaa muille valtioille ainakin miljardi koronarokoteannosta – tämä on EU:n osuus

2:21img
Euroopan koronatilanne on parantunut radikaalisti – Britannian kehitys huolestuttaa
Julkaistu 11.06.2021 05:25

MTV UUTISET – STT

Rikkaita maita on arvosteltu koronarokotteiden rohmuamisesta ohi alemman tulotason maiden.

G7-teollisuusmaiden johtajien on määrä sopia koronarokotteiden valmistuksen laajentamisesta niin, että maailmalle voidaan tarjota ainakin miljardi koronarokoteannosta.

Asiasta kertoo teollisuusmahtien perjantaina alkavaa kokousta isännöivä Britannia.

Rikkaita maita on arvosteltu koronarokotteiden rohmuamisesta ja vaadittu jakamaan niitä alemman tulotason maille. Hyväntekeväisyysjärjestöt ovat kuvailleet nykytilanteen johtavan "rokote-apartheidiin", viitaten Etelä-Afrikassa 1900-luvulla harjoitettuun rotuerottelupolitiikkaan.

Britannia kertoi lahjoittavansa ainakin sata miljoonaa ylijäämäannosta seuraavan vuoden aikana. Ensimmäiset viisi miljoonaa on määrä lahjoittaa syyskuun loppuun mennessä ja prosessi on määrä aloittaa jo lähiviikkoina.

Tämän vuoden loppuun mennessä Britannia aikoo lahjoittaa kaikkiaan 25 miljoonaa rokoteannosta.

– Britannian rokotusohjelman onnistumisen seurauksena olemme nyt siinä asemassa, että voimme jakaa osan ylijäämäannoksistamme heille, jotka tarvitsevat niitä, kertoi maan pääministeri Boris Johnson kokouksen alla.

– Tehdessämme näin otamme mittavan askeleen kohti pandemian lopullista kukistamista.

Britannia aikoo lahjoittaa noin 80 prosenttia luvatuista rokoteannoksista Maailman terveysjärjestön WHO:n Covax-ohjelmalle. Loput on määrä jakaa kahdenvälisten sopimusten kautta.

Yhdysvallat aikoo jakaa 500 miljoonaa rokotetta

Johnson kertoi toivovansa muiden G7-kollegoidensa tekevän kokouksessa samankaltaisia lupauksia, jotta maailma voitaisiin rokottaa koronaa vastaan ensi vuoden loppuun mennessä.

Pääministerin kanslian tiedotteen mukaan johtajien odotetaan ilmoittavan kokouksessa ainakin miljardin rokoteannoksen tarjoamisesta rokotteiden jakamiseen tähtäävien ohjelmien sekä rahoituksen kautta.

Rokotteiden valmistusta on määrä lisätä tämän saavuttamiseksi.

Yhdysvaltain kerrottiin torstaina ostavan 500 miljoonaa Pfizerin ja Biontechin koronarokoteannosta jaettavaksi muille maille.

EU-maat ovat puolestaan suostuneet lahjoittamaan ainakin 100 miljoonaa annosta kuluvan vuoden loppuun mennessä. Ranska ja Saksa ovat molemmat luvanneet lahjoittaa 30 miljoonaa annosta.

Tuoreimmat aiheesta

Koronarokotus