Galaksista löytyi uusi aurinkokunta, joka on lähes yhtä vanha kuin maailmankaikkeus – video näyttää yhden universumin vanhimmista kiviplaneetoista

1:23img
Katso videolta, miten kiviplaneetta TOI-561b vertautuu Maahan.
Julkaistu 15.01.2021 18:31
Toimittajan kuva
Hanna Vaittinen

hanna.vaittinen@mtv.fi

Tutkijat ovat löytäneet uuden aurinkokunnan ja ainutlaatuisen kiviplaneetan, jotka ovat melkein yhtä vanhoja kuin maailmankaikkeus, kertoo Havaijin yliopisto tiedotteessaan.

Noin 280 valovuoden päässä Linnunradan niin kutsutussa paksusta kiekosta löydettiin punainen kääpiötähti, jolle annettiin nimi TOI 561. Sen arvioidaan syntyneen noin 10 miljardia vuotta sitten.

Kiviplaneetta nimeltä TOI-561b on yksi tätä tähteä kiertävistä planeetoista.

– Tämä planeetta on yksi vanhimmista kiviplaneetoista, jonka olemme löytäneet. Sen olemassaolo osoittaa, että universumissa on muodostunut kiviplaneettoja lähes sen syntyhetkestä alkaen 14 miljardia vuotta sitten, sanoo tutkijatohtori Lauren Weiss.

Planeetta kiertää oman tähtensä ympäri kahdesti Maan vuorokauden aikana.

Se tarkoittaa, että tällä kiviplaneetalla yksi vuosi kestää vajaat 12 tuntia.

Elämää sellaisena kuin me sen tunnemme tuskin tältä planeetalta löytyy, koska siellä lämpötila voi nousta jopa 2000 celsiusasteeseen.

Se ja kaksi muuta planeettaa kiertävät TOI 561 -tähteä, joka on nimetty NASA:n Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) -teleskoopin mukaan. TOI 561 on yhtä kuin TESS Object of Interest 561.

Se, miten tähdet paksuun kiekkoon ovat syntyneet, ei ole tutkijoille selvinnyt. Joissain tutkimuksissa on esitetty teorioita, että ne syntyivät vanhemmassa, kaukaisessa galaksissa, jonka meidän Linnunratamme myöhemmin nielaisi. Toinen vaihtoehto on, että ne ovat galaksimme vanhimpia tähtiä.

Planeetan löytyminen ja havainnot sen rakenteesta on julkaistu Astronomical Journalissa.

Katso artikkelin alussa olevalta videolta, miten yksi vanhimmista kiviplaneetoista vertautuu maahan.

Tuoreimmat aiheesta

Avaruus