Draaman kaari on lähes täydellinen. Yhdysvaltojen raastavan vaalivuoden jälkeen tammikuun alussa on edessä vielä vaalitaistelun viimeinen erä, jossa ratkaistaan, mitä Joe Biden käytännössä pystyy presidenttinä tekemään.
Tiistaina Georgiassa pidettävissä senaatin uusintavaaleissa ratkeaa se, kumman puolueen haltuun kongressin ylähuone eli senaatti päätyy. Voitto takaisi demokraateille niin sanotun värisuoran, eli puolueella olisi Bidenin aloittaessa presidenttinä 20. tammikuuta hallinnassaan sekä Valkoinen talo että kongressin molemmat kamarit.
Ennen Georgian kahden paikan ratkeamista republikaanit ovat saamassa senaattiin 50 ja demokraatit 48 paikkaa. Voittamalla molemmat Georgian kisat demokraatit nousisivat 50–50-tasatilanteeseen, jossa varapresidentiksi nousevan Kamala Harrisin ääni ratkaisisi ja takaisi demokraateille äärimmäisen niukan enemmistön.
Värisuora antaisi Bidenille mahdollisuuden hallita edes jossain määrin tehokkaasti, vaikka täpärä enemmistö senaatissa ei antaisikaan hänelle paljoa liikkumavaraa. Jos sen sijaan republikaanit säilyttävät enemmistön ja Mitch McConnell jatkaa senaatin enemmistöjohtajana, tämän on helpompi blokata Bidenin ja demokraattien aloitteet.
Kaksi erilaista kisaa
Toisin kuin useimmissa osavaltioissa, Georgiassa laki määrää uusintavaalin kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan välillä, jos kukaan ehdokas ei saa 50 prosenttia äänistä. Senaattipaikkoja oli nyt poikkeuksellisesti auki kaksi samaan aikaan, ja molemmat venyivät uusintavaaliin.
Toisessa senaattikisassa vastakkain ovat istuva republikaanisenaattori David Perdue ja demokraattihaastaja Jon Ossoff. Perdue sai marraskuun vaaleissa 49,7 prosenttia ja Ossoff vajaat 48 prosenttia äänistä. Perdue jäi vain muutaman tuhannen äänen päähän 50 prosentin ääniosuudesta, joka olisi tuonut hänelle voiton ilman toista kierrosta.
Toisessa kisassa mittaa toisistaan ottavat republikaanisenaattori Kelly Loeffler sekä demokraattiehdokas, musta pastori Raphael Warnock.
Loeffleria ei ole valittu senaattiin vaaleilla, vaan hänet nimitettiin senaattoriksi vuosi sitten Johnny Isaksonin jätettyä paikkansa terveyssyiden takia. Tämän vuoksi Loefflerilla ei ole niin selkeää etulyöntiasemaa kuin istuvilla senaattoreilla yleensä.
Gallupien perusteella molemmat kisat ovat tasaisia, ja eikä selkeitä ennakkosuosikkeja näytä olevan.
On myös täysin mahdollista, että demokraatit voittavat toisen paikoista mutta häviävät toisen. Warnockin voitto näyttää afroamerikkalaisten vahvan tuen ansiosta hieman todennäköisemmältä kuin Ossoffin. Kokon mukaan jotkut mustat äänestäjät suhtautuvat nihkeästi juutalaiseen Ossoffiin.
Äänestysinto ratkaisee
Marraskuun presidentinvaaleissa Biden voitti Georgian vain reilun 11 000 äänen erolla, joten senaattikisoistakin voi odottaa huipputasaisia. Kysymys on nyt lähinnä siitä, kumpi puolue saa kannattajansa paremmin liikkeelle.
Republikaanit ovat perinteisesti pärjänneet paremmin Georgian uusintavaaleissa, sillä demokraateille tärkeiden afroamerikkalaisten äänestysaktiivisuus on yleensä pudonnut selvemmin vaalien toisella kierroksella.
Nyt kaikki ei kuitenkaan ole kuin ennen. Republikaanien äänestäjäkunnasta yhä suuremman osan muodostavat matalasti koulutetut valkoiset, joiden äänestysaktiivisuus on ailahtelevaa. Presidentti Donald Trump houkutteli paljon republikaaniäänestäjiä uurnille marraskuussa, mutta ei ole varmaa, innostuvatko he äänestämään samalla tavalla senaatinvaaleissa. Trumpin vaalivilppisyytösten on myös arveltu heikentävän joidenkin republikaanien äänestysintoa.
Vastaavasti mustien äänestysaktiivisuus Georgiassa on ollut selvässä nousussa. Tästä on saanut kiitosta etenkin demokraattipoliitikko Stacey Abrams, joka hävisi vuonna 2018 niukasti Georgian kuvernöörikisan. Abrams on vuosien ajan tehnyt töitä mustien rekisteröimiseksi äänestäjiksi ja aktivoimiseksi uurnille. Vuoden 2018 jälkeen Georgiassa on rekisteröitynyt noin 800 000 uutta äänestäjää, monet heistä afroamerikkalaisia. Georgian asukkaista noin 30 prosenttia on mustia, mikä on selvästi maan keskiarvoa enemmän.
Viime päivien ennakkoäänestystilastojen perusteella mustien osuus äänestäjäkunnasta on kasvanut entisestään.
Marraskuun presidentinvaaleissa tuloksen ratkeamiseen Georgiassa meni postiäänten laskemisen takia useampi päivä, joten nytkin ääntenlasku voi venyä loppuviikkoon, jos vaalit ovat odotusten mukaisesti hyvin tasaiset.